2011-02-26 | 13:56:19

Cupcakes

Igår hade jag ordnat en riktigt tjejkväll för mina vänner med vin och cupcakes. Super goda blev dem, gjorde två olika varianter med två olika frosting. Prova du också/Cia
Svårighetsgrad 3/5

Chokladmuffins med chokladbitar, hallon och med en chocolate frosting


Ingredienser (ca 12 muffins)
150g smör
2dl strösocker
100g mörk blockchoklad
2st ägg
1,5tsk vaniljsocker
1msk bakpulver
5msk kakao
3,5dl vetemjöl
2dl mjölk
2-3dl hallon

Granering
Här kan du välja själv hur du vill "smycka" dina muffins. Jag valde strössel i lila, rosa nyans och köpte färdiga chokladhjärtan i vit och mörkchoklad.

Gör så här
Sätt ugnen på 175grader. Skär upp smöret och lägg i en bunke. Häll på strösockret. Lägg upp dina muffinsformar på en plåt, jag valde att både göra några lite större muffins och även några lite mindre.
Hacka chokladen
Vispa smör och socker till en jämn smet, tillsätt ägg och ett i taget, vispa ihop till en fin smet. Vispa ner vaniljsocker och bakpulver. Vispa ner kakao, sist vetemjöl och mjölk samtidigt.
Vispa till en jämn smet. Rör ner med en sked den hackade chokladen och hallon.
Fördela smeten i muffinsformarna och grädda mitt i ugnen i 175grader och i ca 30 minuter.

Chocolate frosting
100 g Philadelphiaost
60 g mjukt smör
300 g (1pkt) florsocker med chokladsmak
0.5 st citron, saften
Gör så här
Vispa smör, florsocker och citronsaft krämigt. Vispa i Philadelphiaosten. Bred den på cupcakes och granera med strössel och chokladhjärtan.

Blåbärsmuffins med citron och cream cheese frosting
Ingredienser (ca 12 muffins)
100 g smör
2st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
200 g frysta blåbär

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.

Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.

Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Varva smeten med blåbär i formarna, fyll dem till 2/3. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.


Cream cheese frosting


Ingredienser
60g smör
5dl florsocker
1tsk vaniljsocker
1msk färskpressad citron, saften
100g philadelphiaost
Några droppar röd karamellfärg


Gör så här

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.

Vispa i Philadelphiaosten.

Färga glasyren i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.

Bred den på cupcakesen och garnera med strössel eller chokladhjärtan.

 

 

Här har ni resultatet, hoppas de smakar!


2011-02-21 | 13:19:56

Fyllda rullar med kassler och spenat

Perfekta att tillaga när du vill lyxa till din vardag eller bara bjuda hem dina vänner på en god måltid..
Svårighetsgrad 2/5


Ingredienser
Ett paket färska lasagneplattor
ca 400g tomatsås (kan variera tomatsåsen och välja tomatsås med vitlök)
1 paket mozzarella
salt
peppar


Fyllning:
2dl creme fraiche
ca 500g kassler
70g bladspenat

Gör så här
Börja med att tärna kasslern, skölj spenaten och hacka den i mindre bitar och blanda kasslern, spenaten med creme fraichen. Salta och peppra. Rulla ut lasagneplattorna och fyll en del med röran, rulla ihop så det blir till en rulle och skär loss den. Fortsätt med det tills lasagneplattorna och röran är slut. Lägg rullarna i en ugnssäker form, häll över tomatsåsen över rullarna. Skriva mozzarellan och fördela mozzarellan över rullarna, salta och peppra. Låt stå i ugnen i ca 15 minuter tills det tagit färg. Servera gärna med vitlöksbaguette till, hoppas det smakar!
2011-02-20 | 10:26:30

Fläskfile med pasta, spenat och champinjoner

Denna rätt är superenkel att göra och  supergod!
Svårighetsgrad 1/5
För fyra personer



Ingredienser
1 fläskfile
Pasta (vilken som, jag använde mig utav fullkornspasta)
Ca 20 färska champinjoner
1/4 paket fryst hackad spenat
5 dl grädde
Honung
Vitlök
Salt
Vitpeppar



Börja med att skära fläskfilen i små bitar. Släng sedan ner allt och stek i smör tills de får en gyllenbrun färg. Salta och krydda med vitpeppar.
Meddan du stekar fläskfilen kan du börja grovhacka champinjonerna. Jag gillar när de är i stora bitar.
Stek dem sedan i smör. Krydda med salt och vitpeppear. Finhacka två vitlökar och släng ner. Champinjonerna ska få en mörk färg, men de akta dig för att bränna dem.
Tina den frysta spenaten i mikron.
Börja koka pastan. Använd en stor kastrull!
När pastan kokat färdigt häller du av vattnet och tillsätter den stekta fläskfilen, champinjonerna och spenaten.
Nu häller du på grädden och rör om "grytan" noga så att allt blandas väl. Koka upp grädden så att den blir lite tjock. Var dock noga med att röra om i botten så att den inte bränns vid. När grädden blivit lite tjockare kan du sänka värmen så att det bara står och puttrar.
Krydda, pressa i mer vitlök om du tycker att det behövs. Jag som älskar vitlök hade i hela 5 stycken vitlökar, men det är verkligen en smaksak. Häll i honungen, rör om  och smaka av. Om du tycker att det är färdigkryddat så är det bara att servera :)
2011-02-17 | 19:13:28

Fler tips vid magsjuka

Yes nu är jag (Anso) äntligen frisk och imorn blir det skola! Här kommer lite fler tips:



Nyponsoppa
Fiskbullar
Banan
Vitt kokt ris
Vitt bröd
Väl kokt mat överhuvudtaget

Undvik:
Mjölkprodukter
Juicer
2011-02-16 | 17:09:52

Laga ikväll?

Tonfiskröra med pasta
Svårighetsgrad 1/5


Ingredienser
I burk tonfisk
1 rödlök
2dl creme fraiche
citron
salt
peppar
bandpasta

Gör så här
Koka upp vattnet till pastan och häll i bandpastan, låt koka ca 8 minuter beroende på vilken pasta du har. När pastan kokar kan du passa på att göra tonfiskröran. Börja med att låta tonfisken rinna av och fin fördela tonfisken. Hacka 1 röd lök, som du blandar med creme fraichen och tonfisken. Salta, peppra röran och tillsätt lite citronsaft. När pastan är klar häll ner röran och blanda med pastan, klart att servera.
2011-02-16 | 16:43:19

Mosad potatis vid magsjuka

Tjena!
Förutom att jag känner mig som världens största bebis med tanke på "bebismaten" man äter så mår jag faktiskt bättre =)
Har testat ännu ett tips vilket var kokt mosad potatis med nån god sås. Dock hade jag ingen sås hemma så fick bli smält smör, så har väl i stort sett ätit potatismos... Men det gick ner och var snällt mot magen, så helt klart bra tips!





Nu har jag garderat mig mot kylan för känner mig tillräckligt kry för att ta mig ut ur min håla och inhandla lite fler tips nämligen nyponsoppa och fiskbullar!

Tack för alla tips =)
Kramizzar
2011-02-16 | 11:53:55

Anso testar hälsokurer

Nu har vi en ny kateogri i bloggen, Hälsokurer. Lite tips på vad man kan äta å dricka när man är sjuk =) I morse testade stackars magsjuka jag (Anso) ett tips på yoghurt, banan och honung till frukost. (Honungen la jag till för det är min favorit!)





Betyget blev tummen upp! Helt godkänt, måltiden var lagom och milt. Lite som barnmat som man tydligen ska tänka att man ska äta vid magsjuka.
Nåt jag inte rekommenderar som jag testade igår var varm oboy. Fick så otroligt ont i magen av det!! =( Kommer testa andra tips under dagen.

Ha en bra dag och kom gärna med fler tips! =)
Kramiz
2011-02-15 | 21:42:21

Fjärilsmuffins!



Söta och dekorativa små muffins! Ann-sophie brukar servera dessa när den årliga modevisningen av Victoria Secret visas på tv till sina tjejkompisarna =) Lite pillergöra men så värt det!

Svårighetsgrad 3/5

Använd ditt favorit recept på muffins eller använd detta:

Ingredienser:

50 g smör
2 ägg
2 dl socker
1 1/4 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker

Garnering:
4 dl grädde
Jordgubbssylt
Honung
alt. Strössel

Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Häll i mjölk och smöret. Rör ner torringredienerna. Fyll muffinsformarna till hälften med smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min. Låt svalna helt!

Vispa grädden till fast konsistens. Rör ner sylt och honung efter smak. Ta lite i taget!

 Skär med en brödkniv en cirkel och lyft upp den runda biten så det är en liten grop

Skär med brödkniv en cirkel och lyft upp den runda biten så det blir en liten grop

Fyll gropen med gräddblandningen

 Lägg i lite av gräddblandningen

Skär den lösa biten på mitten för att skapa vingarna

 Skär den "lösa" biten på mitten för att skapa vingarna

Dekorera kroppen precis som du vill. Man kan lägga sylt som en sträng i mitten av vingarna, köpa glasyr på tub och spritsa ut kroppen eller som jag; pilla dit strössel för att forma kropp och

Dekorera fram kroppen precis som du vill. Lägg sylt som en sträng i mitten eller köp glasyr på tub och spritsa eller gör som jag, pilla dit lite strössel av olika färg för att forma fram kropp och känselspröten

Fick tummen upp av Gustav i klassen =)

Fick tummen upp av Gustav i klassen =)

2011-02-15 | 16:12:33

Klassisk chili con carne

Chili con carne med ris
Svårighetsgrad 2/5


Ingredienser för 4 personer
500g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400g tomatsås
400g vita bönor i tomatsås
salt
peppar
chili peppar
ca 1 dl matlagningsgrädde
3dl ris

Gör så här
Börja med att hacka lök och pressa vitlöken. Stek löken i olivolja och tillsätt köttfärsen, när köttfärsen tagit färg ha i bönorna och tillsätt resten av tomatsåsen. Salt, peppra och tillsätt ca 1dl matlagningsgrädde och låt allt stå och puttra.

Koka upp vatten med 3dl ris, sänk sedan värmen och låt riset koka i ca 10 minuter. Klart och servera gärna en enkel sallad till, låt de smaka=)
2011-02-15 | 14:51:40

Bulldags

Igår bakades det bullar hemma hos familjen Sjöstrand/Lemming, blev super gott!

Kardemumma bullar
Svårighetsgrad 3/5


Ingredienser för ca 20 bullar
75 g smör 
7 1/2 dl vetemjöl 
1/2 dl strösocker
2 krm salt
25 g jäst 
2 1/2 dl mjölk
Fyllning
ca 50 g smör
2 msk strösocker
1 msk kardemumma

Garnering
1 uppvispat ägg
pärlsocker

Gör så här
Skär smöret i tunna skivor och lägg det i en bunke. Tillsätt 7 dl av mjölet (spara 1/2 dl till utbakningen), socker, salt och jästen delad i mindre bitar. Värm mjölken till fingervärme och rör ner den i mjölblandningen. Arbeta ihop degen tills den blir blank och smidig. Låt den jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225-250°. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 25x50 cm. Bred ut smöret på degplattan. Strö över socker och kardemumma. Rulla ihop från långsida till långsida till en rulle. Skär rullen i 20 bitar, ca 2 cm breda. Ställ bitarna med snittytan upp i pappersformar. Jäs bullarna under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 6–8 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Självklart kan man byta ut kardemumman mot kanel, hoppas de smakar!
2011-02-14 | 10:39:05

Lilys alla hjärtansdag tårta

Voilá min princesstårta i rosa marsipan med jordgubbsmak. Perfekt inför----->   <3 (det ska föreställa ett hjärta) =)  Den 14 februari är här snart, så vad sägs om en gräddtårta med lagom sötma, exotiska frukter som kiwi och ananas är denna tårta en välbalanserad kaloribomb som du länge kommer att minnas med kärlek!småhjärtor i marsipan
Marsipantårta 10-12 bitar
Svårighetsgrad 3/5

Du behöver

Tårtbotten
5 dl grädde
ett paket färdig marsipan (den rosa är med jordgubbsmak)
ett litet paket marsipan för dekoration
färdigrullad för tårtlock
marsan vaniljsås
en burk krossad ananas
2 kiwi
hallonsylt
lite mjölk


Så här gör du

Vispa all grädde och ställ i kylen. Vispa marsan pulvret med mjölk och följ anvisningarna som står på paketet för att få till det som vaniljkräm. 
Första botten: Sylten ska blandas med ca 1 tsk mjölk. Bre på botten. Stryk på vaniljkrämen över sylten, tjockt lager.
Andra botten: Sila bort lite ananasvatten så tårtan inte blir så blöt. Droppa dock några teskedar av ananasen på andra botten. Lägg på ananasen med det hackade eller tunn skivade kiwin. 
Stryk på grädden och lägg på den sista tårtskivan. Grädden som är över lägger du överst, stryker på ett jämnt lager.

Slutligen marsipanlocket: kavla ut lite om du vill tunna ut den ytterligare. Sedan är det bara lägga på och trycka ner kanterna. Marsipanet som blir över är bara att skära bort för att forma små hjärtan t.ex. =). Alternativt använd den lilla marsipanrullen för dekoration.

Hjärtform: forma små kulor och tryck med pekfingret i mitten. Voilá färdigt =)
2011-02-13 | 17:52:12

Super enkel marängtårta

Marängtårta med mjölkchokladtryffel, hallongrädde och jordgubbar
Svårighetsgrad 2/5


Ingredienser, ger 8-10 bitar
2 färdiga marängbottnar
150g mjölkchoklad
1 1/4 + 3dl vispgrädde
250g frysta hallon

Garnering
250g frysta jordgubbar (super gott med färska till sommaren men går lika bra med frysta)
2 dl frysta hallon

Gör så här
Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp 1 1/4dl grädde och häll över chokladen, låt stå i ca 5 minuter. Vispa eller mixa chokladtryffeln slät. Låt stå kallt i 3-4 timmar. Vispa 3dl grädde lätt. Blanda försiktigt ner hallonen i grädden. Häll eller bre ut chokladtryffeln i ett jämnt lager på ena marängbottnen. Fördela 2/3 av hallongrädden på chokladtryffeln. Lägg på den andra marängbottnen och fördela resten av hallongrädden i ett jämn lager ovanpå. Toppa tårtan med jordgubbar och hallon, klart=)
2011-02-13 | 17:41:25

Smaskig brownie




Kanske något att bjuda nån av dina kära på, imorgon till alla <3 dag, servera gärna brownien med grädde och hallon för att festa till det lite;)


En busenkel brownie med nötter och russin
Svårighetsgrad 2/5


Ingredienser till 1 långpanna, ca 40 stycken

4dl hasselnötter (färdig hackade)
2dl russin
200g smör
200g mörk choklad
4dl socker
4ägg
3dl vetemjöl
1tsk bakpulver
1krm salt

Gör så här
Sätt ugnen på 200grader. Smält smöret i en kastrull, rör ner chokladen och rör tills den smält. Blanda ner socker, ägg, vetemjöl,bakpulver och salt. Rör till en jämn smet, blanda ner nötter och russin. Häll smeten i en bakplåtsklädd långpanna (ca 30x40cm). Ställ in i ugnen i ca 18-20 minuter. Låt kakan svalna och skär den i rutor. Ät brownien som den är eller servera med grädde och hallon, låt de smaka!

2011-02-11 | 11:33:02

Cias favorit

Den här maträtten är en av mina favoriter just nu, en ny chili con carne variant med grönsaker istället för ris! Mycket godare och nyttigare, testa=)
Chili con carne med grönsaker


Svårighetsgrad 2/5


Ingredienser för 4 personer
400 g nötfärs
1 gul lök
1 paprika
1/2 squash, ca 200 g
1 burk bönmix ca 400g
1 tsk salt 
1 pressad vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater, 400 g
1/2-1 tsk sambal oelek
2 dl creme fraiche
1 påse ruccola ca 70g

Gör så här
Skala löken. Kärna ur paprikan. Skär lök, paprika och squash i bitar. Fräs färsen i smör och rör så att den blir smulig. Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med. Skölj bönorna i vatten och låt dem rinna av. Tillsätt bönor, salt, vitlök, tomater och sambal oelek. Låt allt koka några min. Servera med creme fraiche och ruccolasallad, hoppas de smakar!

2011-02-11 | 07:34:20

Feedback och besöksrekord

Vad tyckte ni om filmen? Ge gärna feedback, en tänk på att detta var vår första film, hehe :)). Besöksrekord igår, vi är så glada att ni besöker oss! Hoppas ni fortsätter besöka bloggen! Kramar Licensetocook
2011-02-10 | 22:45:42

Trerätters middag på landet

2011-02-10 | 19:33:33

Bilder



Snart är matlagningsfilmen uppe. Får vi lov att fresta med lite härliga bilder sålänge?
2011-02-10 | 19:11:42

Huvudrätten till vår matlagningsfilm

Lax i ugn med citronsås


Svårighetsgrad 1/5


Ingredienser för 4 personer
4 bitar skinn- och benfri laxfilé, ca 500 g
3 morötter
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
1 tsk hackad rosmarin
1 citron eller en 1/2 påse saffran, 0,25 g

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Skala och skiva morötterna tunt. Lägg dem i en ugnssäker form. Lägg på laxen och krydda med salt och peppar. Blanda grädde, rosmarin och citronsaften eller saffran. Häll det över laxen. Stek i mitten av ugnen ca 15 min. Servera med kokt ris. Hoppas de smakar!




2011-02-10 | 19:07:47

Förätten till vår matlagningsfilm

Efter 4 dagars slit, krångel å svordomar ligger äntligen License to cook's matlagningsfilm uppe och här kommer receptet till förrätten

Svårighetsgrad 1/5


Nektariner med fetaost och Prosciutto (4pers)

Ingredienser
2 nektariner
1 pkt fetaost
1 pkt Prosciutto
Ruccola
Balsamvinäger
Honung (rinnande)
Olivolja
Peppar

Gör så här
Dela nektarinerna i halvor. Lägg på fetaost och vira runt Prosciutto runt nektarinen så det blir som ett litet paket.
Blanda ruccola, olivolja, peppar och balsamvinäger. Krydda efter tycke och smak.
Lägg upp salladen på tallrikar och lägg nektarinpaketen på salladen. Drissla över med lite honung. Klart!
2011-02-10 | 18:34:19

Gilla oss på Facebook

Du har väl inte missat att du kan gilla oss på Facebook? Om du gör det får du uppdateringar om när vi uppdaterat och här släpper vi även trailers och filmer tidigare än i bloggen. Så tryck bara på bilden nedanför så kommer du till sidan :)
Facebook
Skapa en Gilla-knapp
2011-02-10 | 14:01:22

PREMIÄR

Håll utkik snart är det dags för PREMIÄREN av vår middagsfilm
2011-02-10 | 11:37:55

Lunch tips



Tomatsoppa med mozzarella



Svårighetsgrad 2/5


Ingredinerser för 4 personer

1 gul lök
2 röda paprikor
2 potatisar
olivolja
2 smulade hönsbuljongtärningar
5dl vatten
2 burkar krossade tomater (400g)
salt och peppar
1 mozzarella, ca 125g
finrivet citronskal
ev basilika

Gör så här
1. Skala och hacka lök. Dela, kärna ur och skär röda paprikor i strimlor. Skala och skär potatisar i klyftor. 
2. Fräs löken och paprikan i 1 msk olivolja ca 5 minuter. Tillsätt potatisen och smulade hönsbuljongtärningar och fräs under omrörning ca 1 minut. Tillsätt vatten och koka under lock ca 5 minuter. 
3. Tillsätt krossade tomater och koka tills potatisen är mjuk. Krydda soppan med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. 
4. Häll upp soppan i skålar och lägg i bitar av mozzarella. Droppa över lite olivolja. Strö över lite finrivet citronskal och ev strimlad basilika.

NU KAN NI SE LICENSE TO COOK "MIDDAGSFILM" PÅ FB OCH ÄVEN SNART HÄR PÅ BLOGGEN!
2011-02-09 | 21:20:35

Cias wrappers med tonfisk och curry

Det här är något jag brukar göra om jag inte riktigt orkar men vet ändå att jag får en super god måltid, hoppas de smakar=)


Svårighetsgrad 1/5


Ingredienser för 8 portioner
8 mjuka rektangulära tunnbröd
strimlad isbergssallad
20 hackade oliver


Röra
4 burkar tonfiskar, à 200 g 
2 hackade rödlökar
4 dl lätt crème fraiche
2 tsk curry

Gör så här
Låt tonfisken rinna av väl. Mosa fisken och blanda med lök, lätt crème fraiche och curry. Bred ut röran på tunnbröden. Lägg på sallad och oliver. Rulla ihop och njut! Vill man så är det bara att ta lite extra curry, brukar jag göra älskar curry!

2011-02-09 | 20:23:50

Mikaelas Lasagne



Denna lasagne lagade jag ikväll och den blev riktigt smarrig. Detta lasagnerecept har skapats genom att jag använde det som fanns hemma.
För ca 4 pers
Svårighetsgrad 1/5


Ingredienser:
600 g köttfärs
1½ paket bacon
5 färska champinjoner (går bra med konserverade)
2 msk tomatpure
2 msk chilisauce
Lasagneplattor
Vitlök
1-2 st gula lökar
Salt
Peppar
Ketchup
1 tärning köttbuljong
Cayennepeppar
(Sen kan man blanda i lite annat roligt man har i kylskåpet, i med allt som är gott )


Ostsås
7 dl mjölk
3 msk mjöl
2 dl riven ost


Gör såhär:
Börja med att sätta på ugnen på 225 grader.
Hacka löken och bryn den i margarin i en gryta. Hacka champinjonerna och häll i dem med i grytan. När de fått lite färg blandar du ner köttfärsen. Samtidigt som du stekar allt det kan du klippa baconet (går mycket fortare) i små bitar och steker det i en annan panna. De ska inte bli krispiga, utan bara "lagom" stekta. När de är färdiga blandar du ner dem i din gryta. Pressa ner vitlöken och krydda efter egen smak. Ketchupen har du i för att få lite sötma i det hela. Om man har krossade tomater hemma kan man hälla i det också.
Låt allting stekas tills det fått färg, och koka bort vattnet som kommer komma när man hällt ner köttfärsen.


Nu kan du börja med ostsåsen. Riv ner så att du får cirka 2 dl riven ost, eller om du köper färdigriven.
Häll i hälfen av mjölken i en kastrull. Ställ den inte på plattan än. Blanda ner mjölet och vispa så att det inte blir några klumpar. Häll nu ner den resterande mjölken. Koka upp på plattan i cirka 3 minuter. När såsen blivit lite tjock häller du ner osten i den och rör om. Om du vill får du gärna spara lite ost, eller riva mer för att granera lasagnen med. Salta såsen också.


Lägg ut lasagneplattorna i en smörad form. Lägg ett lager med din köttfärsröra, hälll på sås, lägg på nya plattor, lägg på ett till lager med köttfärs och lägg sedan på plattorna igen. Häll såsen över allting och granera med osten. Sätt in formen i mitten utav ugnen i cirka 20-25 minuter. Voila, nu är det färdigt :)! Gott att ha gurka till!
2011-02-09 | 19:45:44

Receptfri onsdag

Förlåt kära läsare för att det inte kommit upp något recept idag, vi har tyvärr varit upptagna på annat håll. Men vi har inte glömt bort er, snart kommer ett recept på lasagne upp!
2011-02-09 | 07:52:34

Mikaela presenterar sitt kök/hem

Här får ni komma hem till Mikaela och se hur hon bor och vilka råvaror hon tycker att man ska ha!
2011-02-09 | 07:51:36

Bond tema: Lilis äggröra med turkisk korv

turkisk korv, som kallas för " Sucuk". Se de utländska matvarorna i kyldisk på t.ex. Coop.
Smör/margarin
(Salt)
Cayennepeppar om du gillar starkt och kryddat
Äggröra med turkisk korv för 2 personer
Svårighetsgrad 1/5
Busenkel "bondig" mat som även kan tillagas av en duktig, ambitiös 9-åring =).
Du behöver


Ägg
Sucuk, turkisk korv ( se de utländska matvarorna i kyldisk t.ex. Coop.
Smör/margarin
Cayennepeppar om du gillar starkt och kryddat
alternativt bara grillkrydda
en teflon stekpanna
en spis =)
lägereld funkar också =)


Kläck 6 st ägg, och vispa snabbt med en gaffel. Smält smör i stekpannan på högsta värme. Skiva korvarna (klipp av två st ungefär). Häll i snabbt äggen när värmen har nått temp. Lägg ner skivorna. Krydda efter eget smak och tycke. Observera att korven redan är kryddig, det kanske räcker med det?! =), eller dutta på lite cayennepeppar.
Voilá, färdigt. Halka ner allting på en tallrik, eller ät direkt ur stekpannan med "neutralt" bröd t.ex. syrianskt bröd =) Enjoy!
Om du inte orkar köpa korv, och endast har ägg och kryddor hemma, förhoppningsvis tomater =) & ost, gör så här:
Vispa snabbt äggen med hackade tomater och spetsa till med grillkrydda alltsammans i en skål. Viktigt att det är på högsta temperatur. Äggen "gräddas" snabbt, och ska inte tillagas en bra stund.När smöret har smälts häll i äggsmeten. Rör om. Efter en liten stund är det färdigt. (Mer fett? lägg i några skivor ost, yummie!) Kan även göra en wrap av äggröran, så det blir mer mättande. Lägg äggröran i ditt favoritbröd.
Smaklig måltid!
2011-02-09 | 07:51:05

Middag ikväll!

Köttfärsbiffar med tomatbulgur och tzatziki

4 personer, svårighetsgrad 3/5

Ingredienser


Tzatziki
4dl grekisk yoghurt
1st gurka
2 vitlöksklyftor
salt
1msk olivolja

Bulgur
6dl fullkornsbulgur
2st gula lökar
2st vitlöksklyftor
2msk olivolja
3msk tomatpure
salt och peppar
0,5st citron
10st cocktailtomater
0,75dl hackad mandel

Biffar
400g nötfärs
1msk potatismjöl
1dl vatten
1tsk salt
1krm peppar
2 vitlöksklyftor
olivolja

Gör så här


Tzatziki
Riv gurkan och pressa ur vattnet. Blanda med yoghurten och pressa i vitlöken. Smaksätt med salt och ringla över olivolja.


Bulgur
Hacka lök och vitlök. Fräs mjuka i oljan. Tillsätt tomatpuré och lite salt. Blanda ner i bulgurn och tillsätt pressad citron, basilika, tomater och mandel.


Biffar

Blanda färs, potatismjöl, vatten, salt, peppar och vitlök till en färs. Forma till biffar och stek i oljan i några minuter per sida.
2011-02-09 | 07:50:27

Lammkött med haricotverts


Voilá, Lilis fasoliye/ Lilis böna =) en enkel maträtt från mellanöstern. Vi varierar även med bulgur (såklart!) istället för ris.
Denna mängd maträtt räcker till hela familjen =)
Svårighetsgrad 2/5


Ingredienser

1 kg lammkött, framdelarna
1-2 gul lök
ca 500 g bönor, spelar ingen roll vilket (jag valde här djupfryst små fina haricot verts)
500 g krossade tomater
1-2 vitlök
salt
svartpeppar
smör

Ok let's get it on!

Hacka köttet i småbitar, skölj det i kallt vatten.  Lägg dem i en kastrull strö på 1/2 msk salt. Häll i ett glas vatten. Det ska kokas. Efter att det har kokats, sänk värmen. Hacka 1-2 lök. Avvakta tills vattnet har avdunstat. Lägg 1 mtsk smör, med löken och blanda. När löken har brynts tillsätt bönorna. Nu ska allt stekas ihop, sänk värmen igen. Lägg på lock i ca 3-4 min.
Häll i krossade tomater. Låt koka. Peppra! pressa vitlöken, häll i. Medan det puttras förbered riset.

Riset

1 glas ris, häll det i en skål med varmt vatten. Efter en stund sila det.
3 glas vatten. Koka det. Riset ska stekas lite snabbt i smör i kastrull. Därefter häll det kokande vattnet. När vatten nivån når strax ovanför riset, är det bra. Låt koka i ca 5 min. Lägg på locket. Sänk värmen efter 5 min. Om vattnet fortfarande inte har avdunstat och riset är kokt, ta av det från plattan, ta bort locket och lägg på en ren kökshanduk över kastrullen.



2011-02-09 | 07:49:57

Lunchtips

Pastagratäng 4 personer
Svårighetesgrad 2/5


Ingredienser:


200g makaroner
4dl mjölk
1msk olja
200g färsk skinka
1 liten squash
200g broccolibuketter
salt och svartpeppar
100g riven ost

Gör så här


Sätt ugnen på 200grader. Koka pastan i lättsaltat vatten den tid som anges på förpackningen. Vispa ihop mjölken och osten (spar lite ost) i en kastrull. Låt de koka upp. Skär skinkan i strimlor. Skiva squashen och dela broccolin. Bryn skinkan i olja i en stekpanna på medelstark värme. Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa i några minuter. Salta och peppra. Lägg blandningen i en ugnssäker form. Låt pastan rinna av och blanda den med ostsåsen. Bred ut den över köttet och grönsakerna. Strö över osten och gratinera i ugnen tills osten smält och fått fin färg i ca 20 minuter. Ett tips är att ha lingonsylt till, super gott.








2011-02-09 | 07:49:23

Mikaelas kyckling och potatisrätt med egengjord champinjonsås och smörstekt sparris & morätter

Tänkte uppdatera med ett recept jag gjorde till middag igår. Superenkelt och det går relativt fort att göra!
För fyra personer
Svårighetsgrad 1/5


Ingredienser:
700 gram kycklingfileer
Ca 16 delikatesspotatisar
½ gul lök
2 st vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Olja
Margarin

Sås:
6-8 färska champinjoner
½ gul lök
2 dl grädde
3 dl mjölk
3 msk mjöl
Salt
Vitpeppar
Soya
Margarin

Tillbehör:
8 st sparrisar (färska som frysta)
Frysta miniomorätter
Margarin
Soya

Gör såhär:



Börja med att skölja och dela potatisen (man behöver inte skala den om man inte vill, jag behåller skalet på). Lägg dem in en kastrull och fyll på med vatten så att potatisen precis täcks. Koka upp potatisen.
Koka även sparrisen och morötterna (dock i en annan kastrull). De behöver bara koka i ca 5 min.

Under tiden potatisen  och grönsakerna kokar kan du börja med att grovhacka champinjonerna och löken. Passa även på att dela kycklingfileerna i önskad storlek. Jag brukar göra dem ganska små så att det går fort att steka dem.

Potatisen ska vara ganska hård när den är färdig, när du sticker en gaffel i dem ska du känna lite motstånd, men de ska ändå vara såpass mjuka att de glider av gaffeln.

Häll av vattnet av potatisen. Du kan låta plattan vara på för vi ska hälla potatisen i t ex en grytform där de ska stekas. Men först häller du matolja och margarin i grytformen. Ta ganska mycket. Stek hälften av den finhackade löken och pressa ner vitlöksklyftorna. Ha plattan på medelvärme. Häll sedan ner potatisarna och krydda med salt och vitpeppar. Låt dem stå och steka tills de får en gyllenbrun färg och blir lite knapriga, men dock mjuka inuti!


När du steker potatisen börjar du samtidigt steka kycklingen på medelvärme, salta och peppra. Låt även kycklingen få en gyllenbrun färg.

Stek även de kokade grönsakerna (morötterna och sparrisen) i margarin. Salta och vitpeppra. Stek dem bara på låg värme, de ska inte få någon färg. Häll på en liten skvätt soya och rör om. Nu är de färdiga, men du kan låta dem stå på låg värme så att de håller sig varma tills allt annat är färdigt.

Nu ska vi börja med såsen.
Häll smör i en kastrull och börja med att steka den finhackade löken. Häll sedan i de grovhackade champinjonerna. Det kommer bli ganska vattnigt i kastrullen nu, så låt det steka tills vattnet ångats bort. Strö sedan på mjölet och rör om. Nu häller du i grädden och mjölken och rör om. Krydda med salt och vitpeppar efter behag. Häll i en skvätt soya så att såsen får lite färg. Låt såsen koka upp så att den blir lagom tjock, viktigt att du rör om så att den inte bränns vid i botten. När den blivit tjock kan du låta den stå och puttra.


Nu är allt färdigt och det är bara att lägga upp på tallrikarna och servera varmt!
2011-02-08 | 18:22:47

Mormors soppa

Det är med en stor portion stolthet som jag delar med mig denna urgamla recept av soppa som har funnits i ca 4000 år.  "Mormors soppa"/ "gummans soppa" /"Dasistå di pire" som arameér/syrianer kallar den för. Underbart gott och enkelt till frukost och till kvällsmål eller helt enkelt när du känner för det. Enjoy!

Småkornig bulgur, som är krossad vete. Häll önskad mängd i en tallrik, blötlägg i ljummet vatten och häll ut vattnet.
För några personer beroende på soppskål storlek =)
Svårighetsgrad 1/5


Ingredienser
Vatten
Salt
Mjölk
Grädde
Småkornig bulgur "SiS", krossad vete
Ett glas med småkornig bulgur (se bilden, en säck med bulgur, det ska vara av sorten "Sis"/ krossad vete). Det ska blötläggas i ljummet vatten i en tallrik. Ta fram en kastrull, ev häll i ca 2 msk grädde innan kastrullen värms. Häll i ett glas vatten. Töm 2 paket standardmjölk (2 liter). Häll i ca en tsk salt. Strax innan sjudningspunkten häll i kornen med 1 tsk salt och blanda försiktigt. Låt det koka en stund sänk sedan värmen så att sjuder. Rör om och rör om.  Sänk ytterligare  värmen. Efter ca 30-45 är det klart!Det är med en stor portion stolthet att dela med mig denna urgamla recept av soppa som har lagats ca 4000 år sedan före Jesu tid. En s.k.
Sockra lite om du är sötsugen. Här passar det även gott med hembakat syrianskt bröd att doppa med. Oklanderligt, idealiskt! Men recept på detta, tar vi en annan gång =)
2011-02-08 | 18:22:10

Tips till ikväll

Den här rätten är perfekt till helgen när man vill ha det lilla extra, super god.

Kyckling med parmaskinka

För 4 personer
Svårighetsgrad 3/5


Ingredienser

500g kycklingfileer
1tsk salt
1krm svartpeppar
2tsk oregano
8 små skivor parmaskinka
2dl vispgrädde
2msk balsamvinäger
1msk konc kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor
Ris eller klyftpotatis

Gör så här

Sätt ugnen på 225grader. Krydda kycklingen med salt, svartpeppar och oregano. Bryn den i smör i en stekpanna. Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form. Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll det i en form. Stek i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Strö över lite oregano och servera antingen med ris eller klyftpotatis med rotfrukter i ugn.



 




2011-02-08 | 18:21:39

Fylld Aubergine med köttfärsröra

För fyra personer
Svårighetsgrad 3/5



Denna rätt är perfekt att bjuda på middag

Ingredienser

2 stora auberginer

400 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot skalad och riven
2 dl tomatsås
1 burk med bönmix avrunna
1 dl riven ost
olivolja
salt
peppar

 



Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader.

Dela auberginerna på mitten och skär snitt i dem.

Ringla på olivolja, salta och peppra auberginehalvorna.

Grädda i ugn ca 20 minuter.

Hacka lök och pressa vitlöken. Fräs i lite olivolja tillsammans med köttfärs och morötter.

Häll i tomatsås och låt puttra på svag värme i ca 10 minuter.

Häll i bönorna och låt puttra i 10 minuter till.

Salta och peppra.

Lägg köttfärsen på auberginehalvorna och toppa med osten.

Gratinera i ugnen i 15-20 minuter.

Extra gott med färska grönsaker till.

2011-02-08 | 18:20:20

Intervju

 

Intervju med Elin, utbildade kostrådgivare efter 3 år vid Umeå Universitet. Jobbar med kost och träning på ett gym och som gyminstruktör. Jobbar även som kostrådgivare i ett mindre företag. Är en positiv och glad tjej som brinner för hälsa.


Vilken är din favorit rätt just nu?

Tomatsoppa med quorn och champinjoner, så rostat bröd till.



Vilka ingredienser ska man akta sig för?

Grädde, ett tips är att byta ut grädden mot mjölk och vill man ha det tjockare går det att reda ut med maizena eller potatismjöl.


Färdiga såser, som man blandar ut med exp. vatten, smör eller mjölk. Såsen innehåller transfetter, ett farligt fett som är härdat från oljor. Med det här fettet finns det risker att få hälsorelaterade sjukdomar, som hjärt och kärlsjukdomar eller diabetes typ 2.



Ska man tänka på när man planerar maten inför veckan för att få i sig alla näringsämnen?

Att få med alla färger på tallriken dvs. en färgglad och attraktiv måltid. Ett tips är att alltid ha en färdig grönsallad i kylskåpet med grönsaker som kan stå under exp. en vecka, som vitkål och morötter.  Har man en färdig tallrik i kylskåpet är det enkelt att lägga till exp. gurka, tomat.



Ska man helst äta före eller efter träningen?

Båda före och efter träningen!



Om man vill äta innan, hur lång tid innan och vad är bra att äta både före och efter träningen?

Beror på när du ska träna dvs. vilken tid på dygnet du ska träna men även vad ditt syfte är med din träning.  När det gäller styrketräning räcker det med att du äter 1 h innan och konditionsträning 2 h innan. Ska du träna sent på kvällen är det bra att äta middag innan träningen och sen göra exp. en smoothie eller äta ett ägg när du kommer hem. Ska du träna på eftermiddagen kan du äta ett mellanmål innan och middag efter träningen.



Hur ofta ska man äta under en dag?

Var 3:e timma och lagom stora portioner.



Tips på bra mellanmål?

Bra mellanmål är keso, frukt, grovt bröd, nötter och ägg. Är ditt syfte med din träning att gå ner i vikt kan du exp. välja kalkon, keso att ha på din macka istället för exp. ost.


Tips på bra mat att äta?

Medelhavsinspirerad mat.

Kolhydrater: Bulgur, couscous, quinoa.

Protein: Kyckling, vegetariskt, kalkon, skaldjur, fisk och baljväxter (bönor, linser och ärtor)

Grönsaker: Din färdiga salladstallrik som du kan ha i kylskåpet med vitkål eller morötter sen lägga till gurka, tomat. Man kan ju även koka exp. broccoli som både är enkelt och gott.



Om du vill unna dig något gott, vad äter du då?

Det jag verkligen tycker om att unna mig är Lindts mörka choklad med chili, cashewnötter och Amarone vin.



Elin kommer att tips mer på License To Cook utifrån olika teman, så håll utkik!

2011-02-08 | 18:19:06

Trailer "Tre rätters middag på landet"

Nedräkningen inför premiären har börjat! På måndag (7/2) släpps matlagningsprogrammet "Tre rätters middag på landet" . Så länge får ni titta på trailern!
2011-02-08 | 18:18:11

Thai gryta (mild)

Thai grön curry gryta med ris.

Thai gryta grön curry (mild)
Svårighetsgrad 3/5

För 2 personer

Ingredienser
350 gram kycklingfilé
600 ml kokosmjölk
200 gram bambuskott
200 gram minimajs
1 grön paprika
1 scharlottenlök
2 st vitlöksklyftor


1 knippe citrongräs
3 msk ostronsås
2 msk gurkmeja
1 tsk kumminpulver
3-4 st kaffir limeblad
skal av en ca halv lime
½ grön chilifrukt
ca 3 st basilikablad
2 tsk korianderfrön
galangal
olivolja
salt


Gör så här:
Stek kycklingen i olivolja på låg värme, lägg på lock. Efter en stund vänd på bitarna så att värmen fördelas jämnt. Sänk värmen ytterligare när alla bitar har stekts bra. Jag valde här att ta med "turkisk" paprika det gör sig gott med kycklingen när det steks. Små hackat!
Samtidigt gör i ordning riset.

Ta fram en kastrull, lagom djupt. Skär majsen i 3 delar ev. dela itu. Om bambun är bred, skär i strimlor. Småhacka löken, pressa vitlöken. Småhacka citrongräs. Korianderfröna ska stötas i mortel. Häll i alla kryddor. Finhacka den gröna chilin. Grovhacka basilikabladen. Skalet på galangalroten skrapas av. Riv av roten med hjälp av råkostjärn. Här får man själv välja hur stark man vill ha sin gryta. Gå på egna mått. Riv runt hela limen, ev pressa på slutet några droppar. När du har smackat ihop allt i kastrullen är temperaturen kanske på högsta. När det börjar puttra lägg i kycklingbitarna, rör om några varv. Låt det puttra en stund till. Lägg på locket och sänk värmen. Have a taste, not yet a break. Salta något. Voilá en thai gryta á la Lily(?) =) Åh självklart en av mina älsklings kryddor koriander i kruka. Strö över några blad i grytan och servera!
2011-02-08 | 18:17:10

Chokladmuffins med hallon


12 stora muffins


150g smör

2dl strösocker

100g mörk blockchoklad

2st ägg

1,5tsk vaniljsocker

1msk bakpulver

5msk kakao

3,5dl vetemjöl

2dl mjölk

2-3dl frysta hallon


Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Skär upp smöret och lägg i en bunke. Häll på strösockret, ta fram stora muffinsformar. Hacka chokladen och hacka i lite större bitar som blir extra gott att ha i muffinsen. Vispa smör och socker till en jämn smet, använd elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa snabbt ihop till en fin smet. Vispa ner vaniljsocker och bakpulver. Vispa ner kakao, sist vetemjöl och mjölk samtidigt. Rör sedan ner försiktigt den hackade chokladen och hallon. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.

2011-02-08 | 18:16:23

Tips vid Bakning

När du bakar med bakpulvret
Ha i bakpulvret när alla andra ingredienser i smeten är vispade. Blanda bakpulvret med en slickepott eller försiktigt med en visp. Du kommer att få bättre effekt av bakpulvret!
2011-02-08 | 18:15:51

Saffransmuffins med aprikoser


Ger ca 12 muffins

100g smör

2 dl mjölk

1 paket saffran

2 ägg

1 ½ dl strösocker

10 torkade aprikoser

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

 

Glasyr:

2 ¼ dl florsocker

1 ½ msk vatten

½- 1 dl strössel

 

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader, smält smöret och tillsätt mjölk, saffran. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner hälften av mjölblandningen. Hacka aprikoser, blanda med mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten och tillslut resten av mjölblandningen. Ställ pappersformerna på en plåt och fördela smeten i formarna. Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter. Låt dem kallna. Rör ut florsockret i vattnet, Bre glasyren över muffinsen. Strö över strössel.

2011-02-08 | 18:15:22

Tacopaj

Svårighetgrad: 2/5

 

Fyllning:

1 gul lök

500g köttfärs

1 påse tacomix

1 dl vatten

1 vitlök

 

Övrigt:

2 tomater

2 dl creme fraiche 3,5 msk majonnäs

1 dl riven ost

Jalapeños

Färdig köpt smördeg

 

Gör så här

Kavla ut smördegen och tryck ut i en form. Ställ i ugnen i ca 10 minuter, 225 grader. Stek ihop ingredienserna till fyllningen tills vattnet kokat in. Lägg i pajskalet. Skiva tomaterna, lägg ovanpå köttfärsen. Blanda crème fraiche med majonnäs och bred ut över pajen. Dela jalapeños och lägg ut över pajen. Lägg riven ost över hela pajen och grädda i ca 5-10 minuter i 225 grader.

2011-02-08 | 18:14:33

Cias snabblagade biffwok

Svårighetsgrad: 2/5

 

Ingredienser:

300 g lövbiff

1 liten squash

3 paprikor (röd, grön, gul och urkärnade)

3-4 minimajskolvar

2 smala purjolökar

2-3 vitlöksklyftor

1-2 msk rapsolja

1-2 msk japansk soja och jasminris

 

Gör så här:

Skär köttet i strimlor. Skär squash, paprikor och minimajs i små bitar. Strimla purjolöken. Bryn först köttet lätt med vitlök i olja och rör sedan i soja. Tillsätt och hetta upp grönsakerna. Woka grönsakerna till dem är uppvärmda men fortfarande har tuggmotstånd. Servera med riset.

2011-02-08 | 18:14:04

Perfekt en söndgskväll

Sojaburgare med chilidressning och frisco hamburgerbröd

Svårighetgrad 1/5

 

Ingredienser;

Sojaburgare (färdig packade)

2 dl matyoghurt

3/4 dl chilisås

Ett huvud isbergssallad

1 gurka

2 tomater

1 rödlök

Frisco hamburgerbröd

 

 

Gör så här

Stek sojaburgarna i olivolja, skiva salladen, gurkan, tomaterna och rödlöken. Blanda matyoghurten med chilisåsen. Gör dig egen hamburgare med hjälp av de goda frisco brödet, sojaburgaren, grönsakerna och chilidressingen, enjoy.

2011-02-08 | 18:13:36

Kyckling i garam masala

Med inspiration från Indien


Svårighetsgrad 2/5

För fyra peroner

 

Ingredienser:

500 g kycklingfilé

1 ½ tsk salt

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

1 tsk malen ingefära

2 tsk garam masala

1 tsk gurkmeja

1–2 tsk chilipeppar

smör

1 dl matlagningsgrädde,

2 dl matyoghurt

200 g frysta mangotärningar

Färsk koriander

 

Gör så här:

Skär kycklingen i bitar. Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök, tomatpuré och kryddor i smör i en gryta. Salta kycklingen och låt den fräsa med några min. Tillsätt grädde och yoghurt och låt sjuda ca 5 min. Rör ner mango och sjud ytterligare 2 min. Garnera med koriander. Servera med jasminris och en enkel sallad.

2011-02-08 | 18:13:04

Kyckling med chiliyoghurt

Svårighetsgrad 1/5

För 4 personer


Ingredienser:

4 kycklingfiléer ca 500 g

1 msk rapsolja

3/4 tsk salt

3/4 dl sweet chilisås

1/2 gurka

2 dl matyoghurt

 

Gör så här:

Stek kycklingen i rapsolja i en stekpanna. Skär gurkan i små tärningar. Blanda gurka, yoghurt och chilisåsen. Servera med bulgur eller jasminris.


2011-02-08 | 18:12:33

Linssallad med kikärtor och avokado

Ingredienser:

3 dl röda linser

1 rödlök

2 mogna avokador

1 tsk curry

1 burk ca 400g avrunna kikärtor

1 msk balsamvinäger

1/ 2 tsk salt

1 krm peppar

1 huvud isbergssallad

150g fetaost

 

Gör så här:

Skala och skär rödlök i klyftor. Skär tomater i bitar. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur mogna avokador. Skär det i bitar. Fräs löken mjuk och glansig i 1 msk rapsolja i en stekpanna tillsammans med curry. Vänd ner linserna och sköljda, avrunna kikärter. Låt allt bli varmt. Krydda med balsamvinäger, salt och peppar. Skär isbergssallad i bitar och lägg på ett fat. Lägg över den varma linsröran. Lägg på avokado och tomater. Smula över fetaost.

2011-02-08 | 18:12:02

Tacobönsallad

Ingredienser:

400g nötfärs

1 msk olivolja

1 påse tacomix

1 dl vatten

1 gurka

2 tomater

1 paprika

1 rödlök

3dl bönmix

1 burk majs

1 msk olivolja

1 msk vitvinsvinäger

 

Dressning: 1 dl gräddfil och 1 dl salsa.

 

Gör så här

1. Bryn färsen och blanda i tacomixpulvret. Låt färsen svalna.

2. Skär grönsakerna i bitar. Blanda med bönor, majs och färsen. Häll i olja och vitvinsvinäger, rör runt. Servera med tacosalsa och gräddfil.

2011-02-08 | 18:11:32

Paprika och chilipasta med färsbiffar


För 4 portioner

Ingredienser:

Pasta

4 msk ströbröd

1 dl mjölk

½ dl matlagningsgrädde

1 lök

1 vitlöksklyfta

500g köttfärs

1-2 tsk salt

1 ägg

1 krm svartpeppar

2 msk smör

4 portioner pasta exp. penne

2 dl crème fraiche paprika och chili

250 g körbärstomater

70g spenat.

Gör så här

1. Sätt ugnen på 125ºC.
2. Blanda ströbröd, mjölk och grädde. Skala och riv lök och vitlök.
3. Blanda färsen och salt så att färsen blir fast. Rör ner ägget. Blanda ner ströbrödsblandningen, lök och svartpeppar. Forma färsen till 8 biffar och bryn dem i matfettet. Lägg biffarna i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen ca15 minuter.
4. Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Blanda den med crème fraiche. Skär tomaterna i halvor, blanda ner dem och spenaten i pastan.
5. Servera paprikapastan med färsbiffarna, mums.

2011-02-08 | 18:10:55

Tips vid matlagning

Att alltid innan du börjar laga din måltid, ta fram alla ingredienser du ska ha till receptet. Båda för att underlätta under matlagningen, ifall du glömt nått upptäcker du det innan du börjar och minskar stressen framförallt.

2011-02-08 | 18:10:29

Pancit med risnudlar

Detta är en Klassik filippinsk rätt
Svårighetsgrad: 2/5
För 4 personer

Ingredienser:
2 paket risnudlar
1 grillad kyckling
5 dl kycklingbuljong
1 stor lök
3 klyftor vitlök
1 cup skivad kålrot
1 cup rotselleri
1 cup blomkål
1 cup paprika (blandat röd, grön, gul)
1 cup vitkål
1 cup brocolli
1/4 dl sojasås
salt
svartpeppar

Gör så här:
Ta bort ben från kycklingen och skär köttet i små bitar.

Skiva alla grönsaker

Blöt risnudlarna i ljummet vatten i 10 min.
Häll sedan ut vattnet och häll sojasås på nudlarna.
Stek alla grönsaker med olivolja, salt och peppar tills de fått fin färg och ställ åt sidan.
Häll kycklingbuljongen i en panna och lägg i nudlarna och låt det koka upp
tills nästan all buljong är borta.

Blanda sedan i alla grönsaker med nudlarna.

2011-02-08 | 18:10:02

Vårrullar (ca 40 st)

Svårighetsgrad 3/5
Ca 40 stycken vårrullar

Ingredienser:
1 kg köttfärs
1 stor lök, hackad
3 klyftor vitlök, pressad
2 msk sojasås
2 tsk salt
2 tsk svartpeppar
4 blad vitkål
Paprika (röd, grön, gul)
1/4 av en liten kålrot
1/4 av en liten rot selleri
1 broccoli
1/2 blomkål
1 paket vårrulle wraps


Gör så här:
Hacka alla ingredienser

Sauté* vitlök och lök i olivolja

Tillsätt köttfärsen

Salta och peppra

Häll på sojasås.

När allt är genomstekt lägg det åt sidan

Stek grönsakerna och salta lite

Blanda grönsakerna och köttfärsen, låt det sedan svalna

Rulla in den svala blandningen i wrapen, det blir ca 40 st.

 

Den halvfärdiga vårullen går att frysa in


Tillagning:
Häll i rapsolja i en panna och låt det bli varmt. Lägg i några vårrullar
(inte för många för då blir de inte välfriterade) och fritera några minuter
på varje sida tills de fått en gyllenbrun färg. Lägg sedan på hushålls-
papper för att få bort överflödigt fett. OBS! Om vårrullarna varit frysta,
se till att all is smält bort annars kommer det att stänka upp varmt
fett åt alla håll och kanter.

 

*Sautera = Steka något i fett på hög värme

2011-02-08 | 18:09:28

Pork Adobo

Är en klassik Filippinsk rätt med influenser från Spanien

 


Ingredienser:
1 kg revbensspjäll
2 dl vinäger
1 dl sojasås
1/2 dl vatten
4 klyftor vitlök
2 tsk salt
3 st lagerblad
1 buljongtärning
1/4 dl olja
2 tsk svartpepparkorn


Gör så här:
Rensa och skär köttet i kuber

Blanda alla ingredienser och lägg i en gryta.

Låt det koka upp och sjuda tills köttet är kokt och mört

Servera med kokt ris och sallad.

 

Svårighetsgrad: 1/5

 

 

2011-02-08 | 18:06:41

Kyckling med ris och curry

Detta är ett familjerecept
Svårighetsgrad: 2/5
För 4 personer

Ingredienser:
1 hel kyckling
Ris

Buljong
5 - 7 st  hela vitpepparkorn
5 - 7 st  hela svartpepparkorn
5 - 7 st hela kryddpepparkorn
Salt
½ gul lök
2 morötter
4-5 st lagerblad


Sås
½ gul lök
½ äpple
2 msk curry
4 msk mjöl
4 dl buljong
2 - 3 dl grädde
Salt
Vitpeppar (malen)
25-50 Smör/margarin


Koka upp kycklingen samt alla ingredienserna till buljongen i en stor kastrull. Vattnet ska täcka kycklingen. Koka i cirka en timme.
När kycklingen är färdig, lägg den i ett durkslag och låt den svalna. OBS, häll inte bort vattnet i kastrullen, då detta är buljongen du ska använda dig utav till såsen.


Låt kycklingen svalna, och börja sedan dela den i små bitar, går alldeles utmärkt att göra det med händerna.


Nu ska vi börja med såsen.
Finhacka den andra halvan av löken samt äpplet.
Sätt en medelstor kastrull på spisen och smält smöret, smält det på medelvärme. Häll i curryn och dra ifrån kastrullen från plattan.
Häll i mjölet och rör om.
Nu tar du buljongen som du kokade kycklingen i och sätter kastrullen på plattan igen. Häll även i grädden. Blanda väl. Koka upp såsen under omrörning. Salta och peppra efter smak.
Häll i kycklingbitarna och blanda.
Låt det stå och puttra på ganska låg värme.
Meddan du gör såsen kan du passa på att börja koka riset.
Nu är det färdigt! Servera varmt.




Här gillar du oss på Facebook, så att det syns på din sida

Här tycker du om vår facebook-sida, och kan se uppdateringar, utan att behöva bli vän med oss

Tweet