2011-02-08 | 18:22:47
Mormors soppa
Det är med en stor portion stolthet som jag delar med mig denna urgamla recept av soppa som har funnits i ca 4000 år. "Mormors soppa"/ "gummans soppa" /"Dasistå di pire" som arameér/syrianer kallar den för. Underbart gott och enkelt till frukost och till kvällsmål eller helt enkelt när du känner för det. Enjoy!


För några personer beroende på soppskål storlek =)
Svårighetsgrad 1/5
Ingredienser
Vatten
Salt
Mjölk
Grädde
Småkornig bulgur "SiS", krossad vete
Ett glas med småkornig bulgur (se bilden, en säck med bulgur, det ska vara av sorten "Sis"/ krossad vete). Det ska blötläggas i ljummet vatten i en tallrik. Ta fram en kastrull, ev häll i ca 2 msk grädde innan kastrullen värms. Häll i ett glas vatten. Töm 2 paket standardmjölk (2 liter). Häll i ca en tsk salt. Strax innan sjudningspunkten häll i kornen med 1 tsk salt och blanda försiktigt. Låt det koka en stund sänk sedan värmen så att sjuder. Rör om och rör om. Sänk ytterligare värmen. Efter ca 30-45 är det klart!
Sockra lite om du är sötsugen. Här passar det även gott med hembakat syrianskt bröd att doppa med. Oklanderligt, idealiskt! Men recept på detta, tar vi en annan gång =)


För några personer beroende på soppskål storlek =)
Svårighetsgrad 1/5
Ingredienser
Vatten
Salt
Mjölk
Grädde
Småkornig bulgur "SiS", krossad vete
Ett glas med småkornig bulgur (se bilden, en säck med bulgur, det ska vara av sorten "Sis"/ krossad vete). Det ska blötläggas i ljummet vatten i en tallrik. Ta fram en kastrull, ev häll i ca 2 msk grädde innan kastrullen värms. Häll i ett glas vatten. Töm 2 paket standardmjölk (2 liter). Häll i ca en tsk salt. Strax innan sjudningspunkten häll i kornen med 1 tsk salt och blanda försiktigt. Låt det koka en stund sänk sedan värmen så att sjuder. Rör om och rör om. Sänk ytterligare värmen. Efter ca 30-45 är det klart!

Sockra lite om du är sötsugen. Här passar det även gott med hembakat syrianskt bröd att doppa med. Oklanderligt, idealiskt! Men recept på detta, tar vi en annan gång =)
0 Kommentarer