2011-02-08 | 18:18:11
Thai gryta (mild)

Thai gryta grön curry (mild)
Svårighetsgrad 3/5
För 2 personer
Svårighetsgrad 3/5
För 2 personer
Ingredienser
350 gram kycklingfilé
600 ml kokosmjölk
200 gram bambuskott
200 gram minimajs
1 grön paprika
1 scharlottenlök
2 st vitlöksklyftor
1 knippe citrongräs
3 msk ostronsås
2 msk gurkmeja
1 tsk kumminpulver
3-4 st kaffir limeblad
skal av en ca halv lime
½ grön chilifrukt
ca 3 st basilikablad
2 tsk korianderfrön
galangal
olivolja
salt
600 ml kokosmjölk
200 gram bambuskott
200 gram minimajs
1 grön paprika
1 scharlottenlök
2 st vitlöksklyftor
1 knippe citrongräs
3 msk ostronsås
2 msk gurkmeja
1 tsk kumminpulver
3-4 st kaffir limeblad
skal av en ca halv lime
½ grön chilifrukt
ca 3 st basilikablad
2 tsk korianderfrön
galangal
olivolja
salt
Gör så här:
Stek kycklingen i olivolja på låg värme, lägg på lock. Efter en stund vänd på bitarna så att värmen fördelas jämnt. Sänk värmen ytterligare när alla bitar har stekts bra. Jag valde här att ta med "turkisk" paprika det gör sig gott med kycklingen när det steks. Små hackat!
Samtidigt gör i ordning riset.
Ta fram en kastrull, lagom djupt. Skär majsen i 3 delar ev. dela itu. Om bambun är bred, skär i strimlor. Småhacka löken, pressa vitlöken. Småhacka citrongräs. Korianderfröna ska stötas i mortel. Häll i alla kryddor. Finhacka den gröna chilin. Grovhacka basilikabladen. Skalet på galangalroten skrapas av. Riv av roten med hjälp av råkostjärn. Här får man själv välja hur stark man vill ha sin gryta. Gå på egna mått. Riv runt hela limen, ev pressa på slutet några droppar. När du har smackat ihop allt i kastrullen är temperaturen kanske på högsta. När det börjar puttra lägg i kycklingbitarna, rör om några varv. Låt det puttra en stund till. Lägg på locket och sänk värmen. Have a taste, not yet a break. Salta något. Voilá en thai gryta á la Lily(?) =) Åh självklart en av mina älsklings kryddor koriander i kruka. Strö över några blad i grytan och servera!
Samtidigt gör i ordning riset.
Ta fram en kastrull, lagom djupt. Skär majsen i 3 delar ev. dela itu. Om bambun är bred, skär i strimlor. Småhacka löken, pressa vitlöken. Småhacka citrongräs. Korianderfröna ska stötas i mortel. Häll i alla kryddor. Finhacka den gröna chilin. Grovhacka basilikabladen. Skalet på galangalroten skrapas av. Riv av roten med hjälp av råkostjärn. Här får man själv välja hur stark man vill ha sin gryta. Gå på egna mått. Riv runt hela limen, ev pressa på slutet några droppar. När du har smackat ihop allt i kastrullen är temperaturen kanske på högsta. När det börjar puttra lägg i kycklingbitarna, rör om några varv. Låt det puttra en stund till. Lägg på locket och sänk värmen. Have a taste, not yet a break. Salta något. Voilá en thai gryta á la Lily(?) =) Åh självklart en av mina älsklings kryddor koriander i kruka. Strö över några blad i grytan och servera!
0 Kommentarer