2011-02-09 | 07:49:23
Mikaelas kyckling och potatisrätt med egengjord champinjonsås och smörstekt sparris & morätter
Tänkte uppdatera med ett recept jag gjorde till middag igår. Superenkelt och det går relativt fort att göra!
För fyra personer
Svårighetsgrad 1/5
Ingredienser:
700 gram kycklingfileer
Ca 16 delikatesspotatisar
½ gul lök
2 st vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Olja
Margarin
Sås:
6-8 färska champinjoner
½ gul lök
2 dl grädde
3 dl mjölk
3 msk mjöl
Salt
Vitpeppar
Gör såhär:
Börja med att skölja och dela potatisen (man behöver inte skala den om man inte vill, jag behåller skalet på). Lägg dem in en kastrull och fyll på med vatten så att potatisen precis täcks. Koka upp potatisen.
När du steker potatisen börjar du samtidigt steka kycklingen på medelvärme, salta och peppra. Låt även kycklingen få en gyllenbrun färg.
För fyra personer
Svårighetsgrad 1/5
Ingredienser:
700 gram kycklingfileer
Ca 16 delikatesspotatisar
½ gul lök
2 st vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Olja
Margarin
Sås:
6-8 färska champinjoner
½ gul lök
2 dl grädde
3 dl mjölk
3 msk mjöl
Salt
Vitpeppar
Soya
Margarin
Tillbehör:
8 st sparrisar (färska som frysta)
Frysta miniomorätter
Margarin
Tillbehör:
8 st sparrisar (färska som frysta)
Frysta miniomorätter
Margarin
Soya
Gör såhär:
Börja med att skölja och dela potatisen (man behöver inte skala den om man inte vill, jag behåller skalet på). Lägg dem in en kastrull och fyll på med vatten så att potatisen precis täcks. Koka upp potatisen.
Koka även sparrisen och morötterna (dock i en annan kastrull). De behöver bara koka i ca 5 min.
Under tiden potatisen och grönsakerna kokar kan du börja med att grovhacka champinjonerna och löken. Passa även på att dela kycklingfileerna i önskad storlek. Jag brukar göra dem ganska små så att det går fort att steka dem.
Potatisen ska vara ganska hård när den är färdig, när du sticker en gaffel i dem ska du känna lite motstånd, men de ska ändå vara såpass mjuka att de glider av gaffeln.
Häll av vattnet av potatisen. Du kan låta plattan vara på för vi ska hälla potatisen i t ex en grytform där de ska stekas. Men först häller du matolja och margarin i grytformen. Ta ganska mycket. Stek hälften av den finhackade löken och pressa ner vitlöksklyftorna. Ha plattan på medelvärme. Häll sedan ner potatisarna och krydda med salt och vitpeppar. Låt dem stå och steka tills de får en gyllenbrun färg och blir lite knapriga, men dock mjuka inuti!
Potatisen ska vara ganska hård när den är färdig, när du sticker en gaffel i dem ska du känna lite motstånd, men de ska ändå vara såpass mjuka att de glider av gaffeln.
Häll av vattnet av potatisen. Du kan låta plattan vara på för vi ska hälla potatisen i t ex en grytform där de ska stekas. Men först häller du matolja och margarin i grytformen. Ta ganska mycket. Stek hälften av den finhackade löken och pressa ner vitlöksklyftorna. Ha plattan på medelvärme. Häll sedan ner potatisarna och krydda med salt och vitpeppar. Låt dem stå och steka tills de får en gyllenbrun färg och blir lite knapriga, men dock mjuka inuti!
När du steker potatisen börjar du samtidigt steka kycklingen på medelvärme, salta och peppra. Låt även kycklingen få en gyllenbrun färg.
Stek även de kokade grönsakerna (morötterna och sparrisen) i margarin. Salta och vitpeppra. Stek dem bara på låg värme, de ska inte få någon färg. Häll på en liten skvätt soya och rör om. Nu är de färdiga, men du kan låta dem stå på låg värme så att de håller sig varma tills allt annat är färdigt.
Nu ska vi börja med såsen.
Häll smör i en kastrull och börja med att steka den finhackade löken. Häll sedan i de grovhackade champinjonerna. Det kommer bli ganska vattnigt i kastrullen nu, så låt det steka tills vattnet ångats bort. Strö sedan på mjölet och rör om. Nu häller du i grädden och mjölken och rör om. Krydda med salt och vitpeppar efter behag. Häll i en skvätt soya så att såsen får lite färg. Låt såsen koka upp så att den blir lagom tjock, viktigt att du rör om så att den inte bränns vid i botten. När den blivit tjock kan du låta den stå och puttra.
Häll smör i en kastrull och börja med att steka den finhackade löken. Häll sedan i de grovhackade champinjonerna. Det kommer bli ganska vattnigt i kastrullen nu, så låt det steka tills vattnet ångats bort. Strö sedan på mjölet och rör om. Nu häller du i grädden och mjölken och rör om. Krydda med salt och vitpeppar efter behag. Häll i en skvätt soya så att såsen får lite färg. Låt såsen koka upp så att den blir lagom tjock, viktigt att du rör om så att den inte bränns vid i botten. När den blivit tjock kan du låta den stå och puttra.
Nu är allt färdigt och det är bara att lägga upp på tallrikarna och servera varmt!
0 Kommentarer