Välkommen till vår matblogg!

Mikaela presenterar sitt kök/hem
Bond tema: Lilis äggröra med turkisk korv
Ägg
Kläck 6 st ägg, och vispa snabbt med en gaffel. Smält smör i stekpannan på högsta värme. Skiva korvarna (klipp av två st ungefär). Häll i snabbt äggen när värmen har nått temp. Lägg ner skivorna. Krydda efter eget smak och tycke. Observera att korven redan är kryddig, det kanske räcker med det?! =), eller dutta på lite cayennepeppar.
Middag ikväll!

Hacka lök och vitlök. Fräs mjuka i oljan. Tillsätt tomatpuré och lite salt. Blanda ner i bulgurn och tillsätt pressad citron, basilika, tomater och mandel.
Biffar
Blanda färs, potatismjöl, vatten, salt, peppar och vitlök till en färs. Forma till biffar och stek i oljan i några minuter per sida.
Lammkött med haricot verts

Voilá, Lilis fasoliye/ Lilis böna =) en enkel maträtt från mellanöstern. Vi varierar även med bulgur (såklart!) istället för ris.
Denna mängd maträtt räcker till hela familjen =)
Svårighetsgrad 2/5
Ingredienser
1 kg lammkött, framdelarna
1-2 gul lök
ca 500 g bönor, spelar ingen roll vilket (jag valde här djupfryst små fina haricot verts)
500 g krossade tomater
1-2 vitlök
salt
svartpeppar
smör
Ok let's get it on!
Hacka köttet i småbitar, skölj det i kallt vatten. Lägg dem i en kastrull strö på 1/2 msk salt. Häll i ett glas vatten. Det ska kokas. Efter att det har kokats, sänk värmen. Hacka 1-2 lök. Avvakta tills vattnet har avdunstat. Lägg 1 mtsk smör, med löken och blanda. När löken har brynts tillsätt bönorna. Nu ska allt stekas ihop, sänk värmen igen. Lägg på lock i ca 3-4 min.
Häll i krossade tomater. Låt koka. Peppra! pressa vitlöken, häll i. Medan det puttras förbered riset.
Riset
1 glas ris, häll det i en skål med varmt vatten. Efter en stund sila det.
3 glas vatten. Koka det. Riset ska stekas lite snabbt i smör i kastrull. Därefter häll det kokande vattnet. När vatten nivån når strax ovanför riset, är det bra. Låt koka i ca 5 min. Lägg på locket. Sänk värmen efter 5 min. Om vattnet fortfarande inte har avdunstat och riset är kokt, ta av det från plattan, ta bort locket och lägg på en ren kökshanduk över kastrullen.
Tekniskt fel
Lunch tips


Mikaelas kyckling och potatisrätt med egengjord champinjonsås och smörstekt sparris & morätter
För fyra personer
Svårighetsgrad 1/5
Ingredienser:
700 gram kycklingfileer
Ca 16 delikatesspotatisar
½ gul lök
2 st vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Olja
Margarin
Sås:
6-8 färska champinjoner
½ gul lök
2 dl grädde
3 dl mjölk
3 msk mjöl
Salt
Vitpeppar
Tillbehör:
8 st sparrisar (färska som frysta)
Frysta miniomorätter
Margarin
Gör såhär:



Börja med att skölja och dela potatisen (man behöver inte skala den om man inte vill, jag behåller skalet på). Lägg dem in en kastrull och fyll på med vatten så att potatisen precis täcks. Koka upp potatisen.


Potatisen ska vara ganska hård när den är färdig, när du sticker en gaffel i dem ska du känna lite motstånd, men de ska ändå vara såpass mjuka att de glider av gaffeln.
Häll av vattnet av potatisen. Du kan låta plattan vara på för vi ska hälla potatisen i t ex en grytform där de ska stekas. Men först häller du matolja och margarin i grytformen. Ta ganska mycket. Stek hälften av den finhackade löken och pressa ner vitlöksklyftorna. Ha plattan på medelvärme. Häll sedan ner potatisarna och krydda med salt och vitpeppar. Låt dem stå och steka tills de får en gyllenbrun färg och blir lite knapriga, men dock mjuka inuti!


När du steker potatisen börjar du samtidigt steka kycklingen på medelvärme, salta och peppra. Låt även kycklingen få en gyllenbrun färg.

Häll smör i en kastrull och börja med att steka den finhackade löken. Häll sedan i de grovhackade champinjonerna. Det kommer bli ganska vattnigt i kastrullen nu, så låt det steka tills vattnet ångats bort. Strö sedan på mjölet och rör om. Nu häller du i grädden och mjölken och rör om. Krydda med salt och vitpeppar efter behag. Häll i en skvätt soya så att såsen får lite färg. Låt såsen koka upp så att den blir lagom tjock, viktigt att du rör om så att den inte bränns vid i botten. När den blivit tjock kan du låta den stå och puttra.

Tips
Mormors soppa


För några personer beroende på soppskål storlek =)
Svårighetsgrad 1/5
Ingredienser
Vatten
Salt
Mjölk
Grädde
Småkornig bulgur "SiS", krossad vete
Ett glas med småkornig bulgur (se bilden, en säck med bulgur, det ska vara av sorten "Sis"/ krossad vete). Det ska blötläggas i ljummet vatten i en tallrik. Ta fram en kastrull, ev häll i ca 2 msk grädde innan kastrullen värms. Häll i ett glas vatten. Töm 2 paket standardmjölk (2 liter). Häll i ca en tsk salt. Strax innan sjudningspunkten häll i kornen med 1 tsk salt och blanda försiktigt. Låt det koka en stund sänk sedan värmen så att sjuder. Rör om och rör om. Sänk ytterligare värmen. Efter ca 30-45 är det klart!

Sockra lite om du är sötsugen. Här passar det även gott med hembakat syrianskt bröd att doppa med. Oklanderligt, idealiskt! Men recept på detta, tar vi en annan gång =)
Perfekt en söndagkväll
Sojaburgare med chilidressning och frisco hamburgerbröd
Svårighetgrad 1/5
Ingredienser;
Sojaburgare (färdig packade)
2 dl matyoghurt
3/4 dl chilisås
Ett huvud isbergssallad
1 gurka
2 tomater
1 rödlök
Frisco hamburgerbröd
Gör så här
Stek sojaburgarna i olivolja, skiva salladen, gurkan, tomaterna och rödlöken. Blanda matyoghurten med chilisåsen. Gör dig egen hamburgare med hjälp av de goda frisco brödet, sojaburgaren, grönsakerna och chilidressingen, enjoy.
Tips till ikväll
Fylld Aubergine med köttfärsröra

Ingredienser
2 stora auberginer
400 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot skalad och riven
2 dl tomatsås
1 burk med bönmix avrunna
1 dl riven ost
olivolja
salt
peppar
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela auberginerna på mitten och skär snitt i dem.
Ringla på olivolja, salta och peppra auberginehalvorna.
Grädda i ugn ca 20 minuter.
Hacka lök och pressa vitlöken. Fräs i lite olivolja tillsammans med köttfärs och morötter.
Häll i tomatsås och låt puttra på svag värme i ca 10 minuter.
Häll i bönorna och låt puttra i 10 minuter till.
Salta och peppra.
Lägg köttfärsen på auberginehalvorna och toppa med osten.
Gratinera i ugnen i 15-20 minuter.
Extra gott med färska grönsaker till.
Kryddig soppa med potatis och kikärtor
För fyra personer
svårighetsgrad 2/5
Ingredienser:
2 gula lökar
300g potatis
1 morot
1 msk spiskummin
2 smulade hönsbuljongtärningar
1 zucchini
2 tomater
1 burk kikärtor 400g
1 citron
Gör så här
Skala och hacka 2 gula lökar, tärna potatisen och moroten. Fräs detta i 2msk olja i en kastrull i ca 5 minuter. Tillsätt 1msk spiskummin, 2 smulade hönsbuljongtärningar och fräs i någon minut under omrörning. Tillsätt 6dl vatten och låt koka under lock ca 10 minuter. Mosa grönsakerna, skär 1 zucchini, och 2 tomater i tärningar. Tillsätt dem och 1 burk kikärtor med sitt spad. Späd ev mer vatten och koka utan lock i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Riv lite citronskal över soppan och så är det klart att servera.
Intervju
Intervju med Elin, utbildade kostrådgivare efter 3 år vid Umeå Universitet. Jobbar med kost och träning på ett gym och som gyminstruktör. Jobbar även som kostrådgivare i ett mindre företag. Är en positiv och glad tjej som brinner för hälsa.
Vilken är din favorit rätt just nu?
Tomatsoppa med quorn och champinjoner, så rostat bröd till.
Vilka ingredienser ska man akta sig för?
Grädde, ett tips är att byta ut grädden mot mjölk och vill man ha det tjockare går det att reda ut med maizena eller potatismjöl.
Färdiga såser, som man blandar ut med exp. vatten, smör eller mjölk. Såsen innehåller transfetter, ett farligt fett som är härdat från oljor. Med det här fettet finns det risker att få hälsorelaterade sjukdomar, som hjärt och kärlsjukdomar eller diabetes typ 2.
Ska man tänka på när man planerar maten inför veckan för att få i sig alla näringsämnen?
Att få med alla färger på tallriken dvs. en färgglad och attraktiv måltid. Ett tips är att alltid ha en färdig grönsallad i kylskåpet med grönsaker som kan stå under exp. en vecka, som vitkål och morötter. Har man en färdig tallrik i kylskåpet är det enkelt att lägga till exp. gurka, tomat.
Ska man helst äta före eller efter träningen?
Båda före och efter träningen!
Om man vill äta innan, hur lång tid innan och vad är bra att äta både före och efter träningen?
Beror på när du ska träna dvs. vilken tid på dygnet du ska träna men även vad ditt syfte är med din träning. När det gäller styrketräning räcker det med att du äter 1 h innan och konditionsträning 2 h innan. Ska du träna sent på kvällen är det bra att äta middag innan träningen och sen göra exp. en smoothie eller äta ett ägg när du kommer hem. Ska du träna på eftermiddagen kan du äta ett mellanmål innan och middag efter träningen.
Hur ofta ska man äta under en dag?
Var 3:e timma och lagom stora portioner.
Tips på bra mellanmål?
Bra mellanmål är keso, frukt, grovt bröd, nötter och ägg. Är ditt syfte med din träning att gå ner i vikt kan du exp. välja kalkon, keso att ha på din macka istället för exp. ost.
Tips på bra mat att äta?
Medelhavsinspirerad mat.
Kolhydrater: Bulgur, couscous, quinoa.
Protein: Kyckling, vegetariskt, kalkon, skaldjur, fisk och baljväxter (bönor, linser och ärtor)
Grönsaker: Din färdiga salladstallrik som du kan ha i kylskåpet med vitkål eller morötter sen lägga till gurka, tomat. Man kan ju även koka exp. broccoli som både är enkelt och gott.
Om du vill unna dig något gott, vad äter du då?
Det jag verkligen tycker om att unna mig är Lindts mörka choklad med chili, cashewnötter och Amarone vin.
Elin kommer att tips mer på License To Cook utifrån olika teman, så håll utkik!
Matbloggar
Trailer "Tre rätters middag på landet"
Thai gryta (mild)

Svårighetsgrad 3/5
För 2 personer
Ingredienser
600 ml kokosmjölk
200 gram bambuskott
200 gram minimajs
1 grön paprika
1 scharlottenlök
2 st vitlöksklyftor
1 knippe citrongräs
3 msk ostronsås
2 msk gurkmeja
1 tsk kumminpulver
3-4 st kaffir limeblad
skal av en ca halv lime
½ grön chilifrukt
ca 3 st basilikablad
2 tsk korianderfrön
galangal
olivolja
salt
Samtidigt gör i ordning riset.
Ta fram en kastrull, lagom djupt. Skär majsen i 3 delar ev. dela itu. Om bambun är bred, skär i strimlor. Småhacka löken, pressa vitlöken. Småhacka citrongräs. Korianderfröna ska stötas i mortel. Häll i alla kryddor. Finhacka den gröna chilin. Grovhacka basilikabladen. Skalet på galangalroten skrapas av. Riv av roten med hjälp av råkostjärn. Här får man själv välja hur stark man vill ha sin gryta. Gå på egna mått. Riv runt hela limen, ev pressa på slutet några droppar. När du har smackat ihop allt i kastrullen är temperaturen kanske på högsta. När det börjar puttra lägg i kycklingbitarna, rör om några varv. Låt det puttra en stund till. Lägg på locket och sänk värmen. Have a taste, not yet a break. Salta något. Voilá en thai gryta á la Lily(?) =) Åh självklart en av mina älsklings kryddor koriander i kruka. Strö över några blad i grytan och servera!
Chokladmuffins med hallon

12 stora muffins
150g smör
2dl strösocker
100g mörk blockchoklad
2st ägg
1,5tsk vaniljsocker
1msk bakpulver
5msk kakao
3,5dl vetemjöl
2dl mjölk
2-3dl frysta hallon
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Skär upp smöret och lägg i en bunke. Häll på strösockret, ta fram stora muffinsformar. Hacka chokladen och hacka i lite större bitar som blir extra gott att ha i muffinsen. Vispa smör och socker till en jämn smet, använd elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa snabbt ihop till en fin smet. Vispa ner vaniljsocker och bakpulver. Vispa ner kakao, sist vetemjöl och mjölk samtidigt. Rör sedan ner försiktigt den hackade chokladen och hallon. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
Tips vid Bakning
När du bakar med bakpulvret
Ha i bakpulvret när alla andra ingredienser i smeten är vispade. Blanda bakpulvret med en slickepott eller försiktigt med en visp. Du kommer att få bättre effekt av bakpulvret!
Saffransmuffins med aprikoser
Ger ca 12 muffins
100g smör
2 dl mjölk
1 paket saffran
2 ägg
1 ½ dl strösocker
10 torkade aprikoser
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Glasyr:
2 ¼ dl florsocker
1 ½ msk vatten
½- 1 dl strössel
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader, smält smöret och tillsätt mjölk, saffran. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner hälften av mjölblandningen. Hacka aprikoser, blanda med mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten och tillslut resten av mjölblandningen. Ställ pappersformerna på en plåt och fördela smeten i formarna. Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter. Låt dem kallna. Rör ut florsockret i vattnet, Bre glasyren över muffinsen. Strö över strössel.
Tacopaj
Svårighetgrad: 2/5
Fyllning:
1 gul lök
500g köttfärs
1 påse tacomix
1 dl vatten
1 vitlök
Övrigt:
2 tomater
2 dl creme fraiche 3,5 msk majonnäs
1 dl riven ost
Jalapeños
Färdig köpt smördeg
Gör så här
Kavla ut smördegen och tryck ut i en form. Ställ i ugnen i ca 10 minuter, 225 grader. Stek ihop ingredienserna till fyllningen tills vattnet kokat in. Lägg i pajskalet. Skiva tomaterna, lägg ovanpå köttfärsen. Blanda crème fraiche med majonnäs och bred ut över pajen. Dela jalapeños och lägg ut över pajen. Lägg riven ost över hela pajen och grädda i ca 5-10 minuter i 225 grader.
Kyckling i garam masala

Med inspiration från Indien
Svårighetsgrad 2/5
För fyra peroner
Ingredienser:
500 g kycklingfilé
1 ½ tsk salt
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 tsk malen ingefära
2 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
1–2 tsk chilipeppar
smör
1 dl matlagningsgrädde,
2 dl matyoghurt
200 g frysta mangotärningar
Färsk koriander
Gör så här:
Skär kycklingen i bitar. Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök, tomatpuré och kryddor i smör i en gryta. Salta kycklingen och låt den fräsa med några min. Tillsätt grädde och yoghurt och låt sjuda ca 5 min. Rör ner mango och sjud ytterligare 2 min. Garnera med koriander. Servera med jasminris och en enkel sallad.
Kyckling med chiliyoghurt
Svårighetsgrad 1/5
För 4 personer
Ingredienser:
4 kycklingfiléer ca 500 g
1 msk rapsolja
3/4 tsk salt
3/4 dl sweet chilisås
1/2 gurka
2 dl matyoghurt
Gör så här:
Stek kycklingen i rapsolja i en stekpanna. Skär gurkan i små tärningar. Blanda gurka, yoghurt och chilisåsen. Servera med bulgur eller jasminris.
Vårrullar (ca 40 st)
1 kg köttfärs
1 stor lök, hackad
3 klyftor vitlök, pressad
2 msk sojasås
2 tsk salt
2 tsk svartpeppar
4 blad vitkål
Paprika (röd, grön, gul)
1/4 av en liten kålrot
1/4 av en liten rot selleri
1 broccoli
1/2 blomkål
1 paket vårrulle wraps
Gör så här:
Hacka alla ingredienser
Sauté* vitlök och lök i olivolja
Tillsätt köttfärsen
Salta och peppra
Häll på sojasås.
När allt är genomstekt lägg det åt sidan
Stek grönsakerna och salta lite
Blanda grönsakerna och köttfärsen, låt det sedan svalna
Rulla in den svala blandningen i wrapen, det blir ca 40 st.
Den halvfärdiga vårullen går att frysa in
Tillagning:
Häll i rapsolja i en panna och låt det bli varmt. Lägg i några vårrullar
(inte för många för då blir de inte välfriterade) och fritera några minuter
på varje sida tills de fått en gyllenbrun färg. Lägg sedan på hushålls-
papper för att få bort överflödigt fett. OBS! Om vårrullarna varit frysta,
se till att all is smält bort annars kommer det att stänka upp varmt
fett åt alla håll och kanter.
*Sautera = Steka något i fett på hög värme
Linssallad med kikärtor och avokado

Ingredienser:
3 dl röda linser
1 rödlök
2 mogna avokador
1 tsk curry
1 burk ca 400g avrunna kikärtor
1 msk balsamvinäger
1/ 2 tsk salt
1 krm peppar
1 huvud isbergssallad
150g fetaost
Gör så här:
Skala och skär rödlök i klyftor. Skär tomater i bitar. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur mogna avokador. Skär det i bitar. Fräs löken mjuk och glansig i 1 msk rapsolja i en stekpanna tillsammans med curry. Vänd ner linserna och sköljda, avrunna kikärter. Låt allt bli varmt. Krydda med balsamvinäger, salt och peppar. Skär isbergssallad i bitar och lägg på ett fat. Lägg över den varma linsröran. Lägg på avokado och tomater. Smula över fetaost.
Tips vid matlagning
Att alltid innan du börjar laga din måltid, ta fram alla ingredienser du ska ha till receptet. Båda för att underlätta under matlagningen, ifall du glömt nått upptäcker du det innan du börjar och minskar stressen framförallt.
Pancit med risnudlar
Detta är en Klassik filippinsk rätt
Svårighetsgrad: 2/5
För 4 personer
Ingredienser:
2 paket risnudlar
1 grillad kyckling
5 dl kycklingbuljong
1 stor lök
3 klyftor vitlök
1 cup skivad kålrot
1 cup rotselleri
1 cup blomkål
1 cup paprika (blandat röd, grön, gul)
1 cup vitkål
1 cup brocolli
1/4 dl sojasås
salt
svartpeppar
Gör så här:
Ta bort ben från kycklingen och skär köttet i små bitar.
Skiva alla grönsaker
Blöt risnudlarna i ljummet vatten i 10 min.
Häll sedan ut vattnet och häll sojasås på nudlarna.
Stek alla grönsaker med olivolja, salt och peppar tills de fått fin färg och ställ åt sidan.
Häll kycklingbuljongen i en panna och lägg i nudlarna och låt det koka upp
tills nästan all buljong är borta.
Blanda sedan i alla grönsaker med nudlarna.