2011-02-09 | 08:03:56

Välkommen till vår matblogg!

Det är med stor glädje som vi presenterar vår gemensamma matblogg mellan oss klasskamrater på fem tjejer. Som framgår i vårt bloggnamn kommer det skrivas om mat här. Vi delar med oss utav smaskiga recept, matlagningsprogram m.m.
Vi hoppas att ni blir inspirerade utav vår blogg och vill laga maten i ditt kök med en kompis eller två. It´s up2you. With us you get the license to cook. Självklart gör vi det utan license också. Okey boys & girls, let´s get it on!


Klicka här för att komma direkt till alla recept



Facebook
Skapa en Gilla-knapp
2011-02-08 | 13:27:54

Mikaela presenterar sitt kök/hem

Här får ni komma hem till Mikaela och se hur hon bor och vilka råvaror hon tycker att man ska ha!
2011-02-08 | 13:01:14

Bond tema: Lilis äggröra med turkisk korv

turkisk korv, som kallas för " Sucuk". Se de utländska matvarorna i kyldisk på t.ex. Coop.
Smör/margarin
(Salt)
Cayennepeppar om du gillar starkt och kryddat
Äggröra med turkisk korv för 2 personer
Svårighetsgrad 1/5
Busenkel "bondig" mat som även kan tillagas av en duktig, ambitiös 9-åring =).
Du behöver


Ägg
Sucuk, turkisk korv ( se de utländska matvarorna i kyldisk t.ex. Coop.
Smör/margarin
Cayennepeppar om du gillar starkt och kryddat
alternativt bara grillkrydda
en teflon stekpanna
en spis =)
lägereld funkar också =)


Kläck 6 st ägg, och vispa snabbt med en gaffel. Smält smör i stekpannan på högsta värme. Skiva korvarna (klipp av två st ungefär). Häll i snabbt äggen när värmen har nått temp. Lägg ner skivorna. Krydda efter eget smak och tycke. Observera att korven redan är kryddig, det kanske räcker med det?! =), eller dutta på lite cayennepeppar.
Voilá, färdigt. Halka ner allting på en tallrik, eller ät direkt ur stekpannan med "neutralt" bröd t.ex. syrianskt bröd =) Enjoy!
Om du inte orkar köpa korv, och endast har ägg och kryddor hemma, förhoppningsvis tomater =) & ost, gör så här:
Vispa snabbt äggen med hackade tomater och spetsa till med grillkrydda alltsammans i en skål. Viktigt att det är på högsta temperatur. Äggen "gräddas" snabbt, och ska inte tillagas en bra stund.När smöret har smälts häll i äggsmeten. Rör om. Efter en liten stund är det färdigt. (Mer fett? lägg i några skivor ost, yummie!) Kan även göra en wrap av äggröran, så det blir mer mättande. Lägg äggröran i ditt favoritbröd.
Smaklig måltid!
2011-02-08 | 12:51:43

Middag ikväll!

Köttfärsbiffar med tomatbulgur och tzatziki

4 personer, svårighetsgrad 3/5

Ingredienser


Tzatziki
4dl grekisk yoghurt
1st gurka
2 vitlöksklyftor
salt
1msk olivolja

Bulgur
6dl fullkornsbulgur
2st gula lökar
2st vitlöksklyftor
2msk olivolja
3msk tomatpure
salt och peppar
0,5st citron
10st cocktailtomater
0,75dl hackad mandel

Biffar
400g nötfärs
1msk potatismjöl
1dl vatten
1tsk salt
1krm peppar
2 vitlöksklyftor
olivolja

Gör så här


Tzatziki
Riv gurkan och pressa ur vattnet. Blanda med yoghurten och pressa i vitlöken. Smaksätt med salt och ringla över olivolja.


Bulgur
Hacka lök och vitlök. Fräs mjuka i oljan. Tillsätt tomatpuré och lite salt. Blanda ner i bulgurn och tillsätt pressad citron, basilika, tomater och mandel.


Biffar

Blanda färs, potatismjöl, vatten, salt, peppar och vitlök till en färs. Forma till biffar och stek i oljan i några minuter per sida.
2011-02-07 | 20:50:01

Lammkött med haricot verts


Voilá, Lilis fasoliye/ Lilis böna =) en enkel maträtt från mellanöstern. Vi varierar även med bulgur (såklart!) istället för ris.
Denna mängd maträtt räcker till hela familjen =)
Svårighetsgrad 2/5


Ingredienser

1 kg lammkött, framdelarna
1-2 gul lök
ca 500 g bönor, spelar ingen roll vilket (jag valde här djupfryst små fina haricot verts)
500 g krossade tomater
1-2 vitlök
salt
svartpeppar
smör

Ok let's get it on!

Hacka köttet i småbitar, skölj det i kallt vatten.  Lägg dem i en kastrull strö på 1/2 msk salt. Häll i ett glas vatten. Det ska kokas. Efter att det har kokats, sänk värmen. Hacka 1-2 lök. Avvakta tills vattnet har avdunstat. Lägg 1 mtsk smör, med löken och blanda. När löken har brynts tillsätt bönorna. Nu ska allt stekas ihop, sänk värmen igen. Lägg på lock i ca 3-4 min.
Häll i krossade tomater. Låt koka. Peppra! pressa vitlöken, häll i. Medan det puttras förbered riset.

Riset

1 glas ris, häll det i en skål med varmt vatten. Efter en stund sila det.
3 glas vatten. Koka det. Riset ska stekas lite snabbt i smör i kastrull. Därefter häll det kokande vattnet. När vatten nivån når strax ovanför riset, är det bra. Låt koka i ca 5 min. Lägg på locket. Sänk värmen efter 5 min. Om vattnet fortfarande inte har avdunstat och riset är kokt, ta av det från plattan, ta bort locket och lägg på en ren kökshanduk över kastrullen.



2011-02-07 | 19:01:43

Tekniskt fel

På grund av tekniskt fel kan vi tyvärr inte visa matlagningsfilmen idag. Men vi hoppas att problemet är löst tills i morgon!
2011-02-07 | 17:59:58

Lunch tips

Pastagratäng 4 personer
Svårighetesgrad 2/5


Ingredienser:


200g makaroner
4dl mjölk
1msk olja
200g färsk skinka
1 liten squash
200g broccolibuketter
salt och svartpeppar
100g riven ost

Gör så här


Sätt ugnen på 200grader. Koka pastan i lättsaltat vatten den tid som anges på förpackningen. Vispa ihop mjölken och osten (spar lite ost) i en kastrull. Låt de koka upp. Skär skinkan i strimlor. Skiva squashen och dela broccolin. Bryn skinkan i olja i en stekpanna på medelstark värme. Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa i några minuter. Salta och peppra. Lägg blandningen i en ugnssäker form. Låt pastan rinna av och blanda den med ostsåsen. Bred ut den över köttet och grönsakerna. Strö över osten och gratinera i ugnen tills osten smält och fått fin färg i ca 20 minuter. Ett tips är att ha lingonsylt till, super gott.








2011-02-07 | 10:44:31

Mikaelas kyckling och potatisrätt med egengjord champinjonsås och smörstekt sparris & morätter

Tänkte uppdatera med ett recept jag gjorde till middag igår. Superenkelt och det går relativt fort att göra!
För fyra personer
Svårighetsgrad 1/5


Ingredienser:
700 gram kycklingfileer
Ca 16 delikatesspotatisar
½ gul lök
2 st vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Olja
Margarin

Sås:
6-8 färska champinjoner
½ gul lök
2 dl grädde
3 dl mjölk
3 msk mjöl
Salt
Vitpeppar
Soya
Margarin

Tillbehör:
8 st sparrisar (färska som frysta)
Frysta miniomorätter
Margarin
Soya

Gör såhär:



Börja med att skölja och dela potatisen (man behöver inte skala den om man inte vill, jag behåller skalet på). Lägg dem in en kastrull och fyll på med vatten så att potatisen precis täcks. Koka upp potatisen.
Koka även sparrisen och morötterna (dock i en annan kastrull). De behöver bara koka i ca 5 min.

Under tiden potatisen  och grönsakerna kokar kan du börja med att grovhacka champinjonerna och löken. Passa även på att dela kycklingfileerna i önskad storlek. Jag brukar göra dem ganska små så att det går fort att steka dem.

Potatisen ska vara ganska hård när den är färdig, när du sticker en gaffel i dem ska du känna lite motstånd, men de ska ändå vara såpass mjuka att de glider av gaffeln.

Häll av vattnet av potatisen. Du kan låta plattan vara på för vi ska hälla potatisen i t ex en grytform där de ska stekas. Men först häller du matolja och margarin i grytformen. Ta ganska mycket. Stek hälften av den finhackade löken och pressa ner vitlöksklyftorna. Ha plattan på medelvärme. Häll sedan ner potatisarna och krydda med salt och vitpeppar. Låt dem stå och steka tills de får en gyllenbrun färg och blir lite knapriga, men dock mjuka inuti!


När du steker potatisen börjar du samtidigt steka kycklingen på medelvärme, salta och peppra. Låt även kycklingen få en gyllenbrun färg.

Stek även de kokade grönsakerna (morötterna och sparrisen) i margarin. Salta och vitpeppra. Stek dem bara på låg värme, de ska inte få någon färg. Häll på en liten skvätt soya och rör om. Nu är de färdiga, men du kan låta dem stå på låg värme så att de håller sig varma tills allt annat är färdigt.

Nu ska vi börja med såsen.
Häll smör i en kastrull och börja med att steka den finhackade löken. Häll sedan i de grovhackade champinjonerna. Det kommer bli ganska vattnigt i kastrullen nu, så låt det steka tills vattnet ångats bort. Strö sedan på mjölet och rör om. Nu häller du i grädden och mjölken och rör om. Krydda med salt och vitpeppar efter behag. Häll i en skvätt soya så att såsen får lite färg. Låt såsen koka upp så att den blir lagom tjock, viktigt att du rör om så att den inte bränns vid i botten. När den blivit tjock kan du låta den stå och puttra.


Nu är allt färdigt och det är bara att lägga upp på tallrikarna och servera varmt!
2011-02-07 | 09:09:38

Tips

Om ni blir vän med oss på Facebook ("License to Cook" heter vi där) får ni se massa behind-the-scene bilder på när vi gör saker, samt att vi uppdaterar där när massa skoj kommer upp på bloggen. Så bli vän med oss där för att bli uppdaterad om vad som händer på bloggen. Idag har vi tex lagt upp bilder på när vi var på landet och lagade mat! Så vad väntar du på? ;) Vi syns där!
2011-02-06 | 23:19:33

Mormors soppa

Det är med en stor portion stolthet som jag delar med mig denna urgamla recept av soppa som har funnits i ca 4000 år.  "Mormors soppa"/ "gummans soppa" /"Dasistå di pire" som arameér/syrianer kallar den för. Underbart gott och enkelt till frukost och till kvällsmål eller helt enkelt när du känner för det. Enjoy!

Småkornig bulgur, som är krossad vete. Häll önskad mängd i en tallrik, blötlägg i ljummet vatten och häll ut vattnet.
För några personer beroende på soppskål storlek =)
Svårighetsgrad 1/5


Ingredienser
Vatten
Salt
Mjölk
Grädde
Småkornig bulgur "SiS", krossad vete
Ett glas med småkornig bulgur (se bilden, en säck med bulgur, det ska vara av sorten "Sis"/ krossad vete). Det ska blötläggas i ljummet vatten i en tallrik. Ta fram en kastrull, ev häll i ca 2 msk grädde innan kastrullen värms. Häll i ett glas vatten. Töm 2 paket standardmjölk (2 liter). Häll i ca en tsk salt. Strax innan sjudningspunkten häll i kornen med 1 tsk salt och blanda försiktigt. Låt det koka en stund sänk sedan värmen så att sjuder. Rör om och rör om.  Sänk ytterligare  värmen. Efter ca 30-45 är det klart!Det är med en stor portion stolthet att dela med mig denna urgamla recept av soppa som har lagats ca 4000 år sedan före Jesu tid. En s.k.
Sockra lite om du är sötsugen. Här passar det även gott med hembakat syrianskt bröd att doppa med. Oklanderligt, idealiskt! Men recept på detta, tar vi en annan gång =)
2011-02-06 | 18:37:11

Perfekt en söndagkväll

 

 

Sojaburgare med chilidressning och frisco hamburgerbröd

Svårighetgrad 1/5

 

Ingredienser;

Sojaburgare (färdig packade)

2 dl matyoghurt

3/4 dl chilisås

Ett huvud isbergssallad

1 gurka

2 tomater

1 rödlök

Frisco hamburgerbröd

 

 

Gör så här

Stek sojaburgarna i olivolja, skiva salladen, gurkan, tomaterna och rödlöken. Blanda matyoghurten med chilisåsen. Gör dig egen hamburgare med hjälp av de goda frisco brödet, sojaburgaren, grönsakerna och chilidressingen, enjoy.

2011-02-05 | 17:35:30

Tips till ikväll

Den här rätten är perfekt till helgen när man vill ha det lilla extra, super god.

Kyckling med parmaskinka

För 4 personer
Svårighetsgrad 3/5


Ingredienser

500g kycklingfileer
1tsk salt
1krm svartpeppar
2tsk oregano
8 små skivor parmaskinka
2dl vispgrädde
2msk balsamvinäger
1msk konc kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor
Ris eller klyftpotatis

Gör så här

Sätt ugnen på 225grader. Krydda kycklingen med salt, svartpeppar och oregano. Bryn den i smör i en stekpanna. Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form. Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll det i en form. Stek i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Strö över lite oregano och servera antingen med ris eller klyftpotatis med rotfrukter i ugn.



 




2011-02-05 | 13:00:00

Fylld Aubergine med köttfärsröra

För fyra personer
Svårighetsgrad 3/5



Denna rätt är perfekt att bjuda på middag

Ingredienser

2 stora auberginer

400 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot skalad och riven
2 dl tomatsås
1 burk med bönmix avrunna
1 dl riven ost
olivolja
salt
peppar

 



Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader.

Dela auberginerna på mitten och skär snitt i dem.

Ringla på olivolja, salta och peppra auberginehalvorna.

Grädda i ugn ca 20 minuter.

Hacka lök och pressa vitlöken. Fräs i lite olivolja tillsammans med köttfärs och morötter.

Häll i tomatsås och låt puttra på svag värme i ca 10 minuter.

Häll i bönorna och låt puttra i 10 minuter till.

Salta och peppra.

Lägg köttfärsen på auberginehalvorna och toppa med osten.

Gratinera i ugnen i 15-20 minuter.

Extra gott med färska grönsaker till.

2011-02-05 | 12:58:00

Kryddig soppa med potatis och kikärtor

För fyra personer

svårighetsgrad 2/5



Ingredienser:

2 gula lökar

300g potatis

1 morot

1 msk spiskummin

2 smulade hönsbuljongtärningar

1 zucchini

2 tomater

1 burk kikärtor 400g

1 citron

 

Gör så här

Skala och hacka 2 gula lökar, tärna potatisen och moroten. Fräs detta i 2msk olja i en kastrull i ca 5 minuter. Tillsätt 1msk spiskummin, 2 smulade hönsbuljongtärningar och fräs i någon minut under omrörning. Tillsätt 6dl vatten och låt koka under lock ca 10 minuter. Mosa grönsakerna, skär 1 zucchini, och 2 tomater i tärningar. Tillsätt dem och 1 burk kikärtor med sitt spad. Späd ev mer vatten och koka utan lock i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Riv lite citronskal över soppan och så är det klart att servera.

2011-02-04 | 13:13:45

Intervju

 

Intervju med Elin, utbildade kostrådgivare efter 3 år vid Umeå Universitet. Jobbar med kost och träning på ett gym och som gyminstruktör. Jobbar även som kostrådgivare i ett mindre företag. Är en positiv och glad tjej som brinner för hälsa.


Vilken är din favorit rätt just nu?

Tomatsoppa med quorn och champinjoner, så rostat bröd till.



Vilka ingredienser ska man akta sig för?

Grädde, ett tips är att byta ut grädden mot mjölk och vill man ha det tjockare går det att reda ut med maizena eller potatismjöl.


Färdiga såser, som man blandar ut med exp. vatten, smör eller mjölk. Såsen innehåller transfetter, ett farligt fett som är härdat från oljor. Med det här fettet finns det risker att få hälsorelaterade sjukdomar, som hjärt och kärlsjukdomar eller diabetes typ 2.



Ska man tänka på när man planerar maten inför veckan för att få i sig alla näringsämnen?

Att få med alla färger på tallriken dvs. en färgglad och attraktiv måltid. Ett tips är att alltid ha en färdig grönsallad i kylskåpet med grönsaker som kan stå under exp. en vecka, som vitkål och morötter.  Har man en färdig tallrik i kylskåpet är det enkelt att lägga till exp. gurka, tomat.



Ska man helst äta före eller efter träningen?

Båda före och efter träningen!



Om man vill äta innan, hur lång tid innan och vad är bra att äta både före och efter träningen?

Beror på när du ska träna dvs. vilken tid på dygnet du ska träna men även vad ditt syfte är med din träning.  När det gäller styrketräning räcker det med att du äter 1 h innan och konditionsträning 2 h innan. Ska du träna sent på kvällen är det bra att äta middag innan träningen och sen göra exp. en smoothie eller äta ett ägg när du kommer hem. Ska du träna på eftermiddagen kan du äta ett mellanmål innan och middag efter träningen.



Hur ofta ska man äta under en dag?

Var 3:e timma och lagom stora portioner.



Tips på bra mellanmål?

Bra mellanmål är keso, frukt, grovt bröd, nötter och ägg. Är ditt syfte med din träning att gå ner i vikt kan du exp. välja kalkon, keso att ha på din macka istället för exp. ost.


Tips på bra mat att äta?

Medelhavsinspirerad mat.

Kolhydrater: Bulgur, couscous, quinoa.

Protein: Kyckling, vegetariskt, kalkon, skaldjur, fisk och baljväxter (bönor, linser och ärtor)

Grönsaker: Din färdiga salladstallrik som du kan ha i kylskåpet med vitkål eller morötter sen lägga till gurka, tomat. Man kan ju även koka exp. broccoli som både är enkelt och gott.



Om du vill unna dig något gott, vad äter du då?

Det jag verkligen tycker om att unna mig är Lindts mörka choklad med chili, cashewnötter och Amarone vin.



Elin kommer att tips mer på License To Cook utifrån olika teman, så håll utkik!

2011-02-04 | 12:25:38

Matbloggar

Vi är nu även medlemmar på sidan matbloggar.com
2011-02-04 | 12:06:43

Trailer "Tre rätters middag på landet"

Nedräkningen inför premiären har börjat! På måndag (7/2) släpps matlagningsprogrammet "Tre rätters middag på landet" . Så länge får ni titta på trailern!
2011-02-04 | 00:48:33

Thai gryta (mild)

Thai grön curry gryta med ris.

Thai gryta grön curry (mild)
Svårighetsgrad 3/5

För 2 personer

Ingredienser
350 gram kycklingfilé
600 ml kokosmjölk
200 gram bambuskott
200 gram minimajs
1 grön paprika
1 scharlottenlök
2 st vitlöksklyftor


1 knippe citrongräs
3 msk ostronsås
2 msk gurkmeja
1 tsk kumminpulver
3-4 st kaffir limeblad
skal av en ca halv lime
½ grön chilifrukt
ca 3 st basilikablad
2 tsk korianderfrön
galangal
olivolja
salt


Gör så här:
Stek kycklingen i olivolja på låg värme, lägg på lock. Efter en stund vänd på bitarna så att värmen fördelas jämnt. Sänk värmen ytterligare när alla bitar har stekts bra. Jag valde här att ta med "turkisk" paprika det gör sig gott med kycklingen när det steks. Små hackat!
Samtidigt gör i ordning riset.

Ta fram en kastrull, lagom djupt. Skär majsen i 3 delar ev. dela itu. Om bambun är bred, skär i strimlor. Småhacka löken, pressa vitlöken. Småhacka citrongräs. Korianderfröna ska stötas i mortel. Häll i alla kryddor. Finhacka den gröna chilin. Grovhacka basilikabladen. Skalet på galangalroten skrapas av. Riv av roten med hjälp av råkostjärn. Här får man själv välja hur stark man vill ha sin gryta. Gå på egna mått. Riv runt hela limen, ev pressa på slutet några droppar. När du har smackat ihop allt i kastrullen är temperaturen kanske på högsta. När det börjar puttra lägg i kycklingbitarna, rör om några varv. Låt det puttra en stund till. Lägg på locket och sänk värmen. Have a taste, not yet a break. Salta något. Voilá en thai gryta á la Lily(?) =) Åh självklart en av mina älsklings kryddor koriander i kruka. Strö över några blad i grytan och servera!
2011-02-03 | 12:56:02

Chokladmuffins med hallon


12 stora muffins


150g smör

2dl strösocker

100g mörk blockchoklad

2st ägg

1,5tsk vaniljsocker

1msk bakpulver

5msk kakao

3,5dl vetemjöl

2dl mjölk

2-3dl frysta hallon


Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Skär upp smöret och lägg i en bunke. Häll på strösockret, ta fram stora muffinsformar. Hacka chokladen och hacka i lite större bitar som blir extra gott att ha i muffinsen. Vispa smör och socker till en jämn smet, använd elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa snabbt ihop till en fin smet. Vispa ner vaniljsocker och bakpulver. Vispa ner kakao, sist vetemjöl och mjölk samtidigt. Rör sedan ner försiktigt den hackade chokladen och hallon. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.

2011-02-03 | 12:48:51

Tips vid Bakning

När du bakar med bakpulvret

Ha i bakpulvret när alla andra ingredienser i smeten är vispade. Blanda bakpulvret med en slickepott eller försiktigt med en visp. Du kommer att få bättre effekt av bakpulvret!

2011-02-03 | 12:36:48

Saffransmuffins med aprikoser


Ger ca 12 muffins

100g smör

2 dl mjölk

1 paket saffran

2 ägg

1 ½ dl strösocker

10 torkade aprikoser

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

 

Glasyr:

2 ¼ dl florsocker

1 ½ msk vatten

½- 1 dl strössel

 

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader, smält smöret och tillsätt mjölk, saffran. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner hälften av mjölblandningen. Hacka aprikoser, blanda med mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten och tillslut resten av mjölblandningen. Ställ pappersformerna på en plåt och fördela smeten i formarna. Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter. Låt dem kallna. Rör ut florsockret i vattnet, Bre glasyren över muffinsen. Strö över strössel.

2011-02-03 | 12:28:45

Tacopaj

Svårighetgrad: 2/5

 

Fyllning:

1 gul lök

500g köttfärs

1 påse tacomix

1 dl vatten

1 vitlök

 

Övrigt:

2 tomater

2 dl creme fraiche 3,5 msk majonnäs

1 dl riven ost

Jalapeños

Färdig köpt smördeg

 

Gör så här

Kavla ut smördegen och tryck ut i en form. Ställ i ugnen i ca 10 minuter, 225 grader. Stek ihop ingredienserna till fyllningen tills vattnet kokat in. Lägg i pajskalet. Skiva tomaterna, lägg ovanpå köttfärsen. Blanda crème fraiche med majonnäs och bred ut över pajen. Dela jalapeños och lägg ut över pajen. Lägg riven ost över hela pajen och grädda i ca 5-10 minuter i 225 grader.

2011-02-03 | 12:05:14

Kyckling i garam masala

Med inspiration från Indien


Svårighetsgrad 2/5

För fyra peroner

 

Ingredienser:

500 g kycklingfilé

1 ½ tsk salt

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

1 tsk malen ingefära

2 tsk garam masala

1 tsk gurkmeja

1–2 tsk chilipeppar

smör

1 dl matlagningsgrädde,

2 dl matyoghurt

200 g frysta mangotärningar

Färsk koriander

 

Gör så här:

Skär kycklingen i bitar. Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök, tomatpuré och kryddor i smör i en gryta. Salta kycklingen och låt den fräsa med några min. Tillsätt grädde och yoghurt och låt sjuda ca 5 min. Rör ner mango och sjud ytterligare 2 min. Garnera med koriander. Servera med jasminris och en enkel sallad.

2011-02-03 | 11:59:43

Kyckling med chiliyoghurt

Svårighetsgrad 1/5

För 4 personer


Ingredienser:

4 kycklingfiléer ca 500 g

1 msk rapsolja

3/4 tsk salt

3/4 dl sweet chilisås

1/2 gurka

2 dl matyoghurt

 

Gör så här:

Stek kycklingen i rapsolja i en stekpanna. Skär gurkan i små tärningar. Blanda gurka, yoghurt och chilisåsen. Servera med bulgur eller jasminris.


2011-02-03 | 11:59:36

Vårrullar (ca 40 st)

Svårighetsgrad 3/5
Ca 40 stycken vårrullar

Ingredienser:
1 kg köttfärs
1 stor lök, hackad
3 klyftor vitlök, pressad
2 msk sojasås
2 tsk salt
2 tsk svartpeppar
4 blad vitkål
Paprika (röd, grön, gul)
1/4 av en liten kålrot
1/4 av en liten rot selleri
1 broccoli
1/2 blomkål
1 paket vårrulle wraps


Gör så här:
Hacka alla ingredienser

Sauté* vitlök och lök i olivolja

Tillsätt köttfärsen

Salta och peppra

Häll på sojasås.

När allt är genomstekt lägg det åt sidan

Stek grönsakerna och salta lite

Blanda grönsakerna och köttfärsen, låt det sedan svalna

Rulla in den svala blandningen i wrapen, det blir ca 40 st.

 

Den halvfärdiga vårullen går att frysa in


Tillagning:
Häll i rapsolja i en panna och låt det bli varmt. Lägg i några vårrullar
(inte för många för då blir de inte välfriterade) och fritera några minuter
på varje sida tills de fått en gyllenbrun färg. Lägg sedan på hushålls-
papper för att få bort överflödigt fett. OBS! Om vårrullarna varit frysta,
se till att all is smält bort annars kommer det att stänka upp varmt
fett åt alla håll och kanter.

 

*Sautera = Steka något i fett på hög värme

2011-02-03 | 11:57:51

Linssallad med kikärtor och avokado

Ingredienser:

3 dl röda linser

1 rödlök

2 mogna avokador

1 tsk curry

1 burk ca 400g avrunna kikärtor

1 msk balsamvinäger

1/ 2 tsk salt

1 krm peppar

1 huvud isbergssallad

150g fetaost

 

Gör så här:

Skala och skär rödlök i klyftor. Skär tomater i bitar. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur mogna avokador. Skär det i bitar. Fräs löken mjuk och glansig i 1 msk rapsolja i en stekpanna tillsammans med curry. Vänd ner linserna och sköljda, avrunna kikärter. Låt allt bli varmt. Krydda med balsamvinäger, salt och peppar. Skär isbergssallad i bitar och lägg på ett fat. Lägg över den varma linsröran. Lägg på avokado och tomater. Smula över fetaost.

2011-02-03 | 11:44:17

Tips vid matlagning

Att alltid innan du börjar laga din måltid, ta fram alla ingredienser du ska ha till receptet. Båda för att underlätta under matlagningen, ifall du glömt nått upptäcker du det innan du börjar och minskar stressen framförallt.

2011-02-03 | 11:39:32

Pancit med risnudlar

Detta är en Klassik filippinsk rätt
Svårighetsgrad: 2/5
För 4 personer

Ingredienser:
2 paket risnudlar
1 grillad kyckling
5 dl kycklingbuljong
1 stor lök
3 klyftor vitlök
1 cup skivad kålrot
1 cup rotselleri
1 cup blomkål
1 cup paprika (blandat röd, grön, gul)
1 cup vitkål
1 cup brocolli
1/4 dl sojasås
salt
svartpeppar

Gör så här:
Ta bort ben från kycklingen och skär köttet i små bitar.

Skiva alla grönsaker

Blöt risnudlarna i ljummet vatten i 10 min.
Häll sedan ut vattnet och häll sojasås på nudlarna.
Stek alla grönsaker med olivolja, salt och peppar tills de fått fin färg och ställ åt sidan.
Häll kycklingbuljongen i en panna och lägg i nudlarna och låt det koka upp
tills nästan all buljong är borta.

Blanda sedan i alla grönsaker med nudlarna.

2011-02-03 | 10:58:20

Kyckling, ris och curry

Detta är ett familjerecept
Svårighetsgrad: 2/5
För 4 personer

Ingredienser:
1 hel kyckling
Ris

Buljong
5 - 7 st  hela vitpepparkorn
5 - 7 st  hela svartpepparkorn
5 - 7 st hela kryddpepparkorn
Salt
½ gul lök
2 morötter
4-5 st lagerblad


Sås
½ gul lök
½ äpple
2 msk curry
4 msk mjöl
4 dl buljong
2 - 3 dl grädde
Salt
Vitpeppar (malen)
25-50 Smör/margarin


Koka upp kycklingen samt alla ingredienserna till buljongen i en stor kastrull. Vattnet ska täcka kycklingen. Koka i cirka en timme.
När kycklingen är färdig, lägg den i ett durkslag och låt den svalna. OBS, häll inte bort vattnet i kastrullen, då detta är buljongen du ska använda dig utav till såsen.


Låt kycklingen svalna, och börja sedan dela den i små bitar, går alldeles utmärkt att göra det med händerna.


Nu ska vi börja med såsen.
Finhacka den andra halvan av löken samt äpplet.
Sätt en medelstor kastrull på spisen och smält smöret, smält det på medelvärme. Häll i curryn och dra ifrån kastrullen från plattan.
Häll i mjölet och rör om.
Nu tar du buljongen som du kokade kycklingen i och sätter kastrullen på plattan igen. Häll även i grädden. Blanda väl. Koka upp såsen under omrörning. Salta och peppra efter smak.
Häll i kycklingbitarna och blanda.
Låt det stå och puttra på ganska låg värme.
Meddan du gör såsen kan du passa på att börja koka riset.
Nu är det färdigt! Servera varmt.




Här gillar du oss på Facebook, så att det syns på din sida

Här tycker du om vår facebook-sida, och kan se uppdateringar, utan att behöva bli vän med oss

Tweet
r kan du lägga in valfritt, t ex olika ikoner (blogglovin ex), bilder m.m.