Intervju
Intervju med Elin, utbildade kostrådgivare efter 3 år vid Umeå Universitet. Jobbar med kost och träning på ett gym och som gyminstruktör. Jobbar även som kostrådgivare i ett mindre företag. Är en positiv och glad tjej som brinner för hälsa.
Vilken är din favorit rätt just nu?
Tomatsoppa med quorn och champinjoner, så rostat bröd till.
Vilka ingredienser ska man akta sig för?
Grädde, ett tips är att byta ut grädden mot mjölk och vill man ha det tjockare går det att reda ut med maizena eller potatismjöl.
Färdiga såser, som man blandar ut med exp. vatten, smör eller mjölk. Såsen innehåller transfetter, ett farligt fett som är härdat från oljor. Med det här fettet finns det risker att få hälsorelaterade sjukdomar, som hjärt och kärlsjukdomar eller diabetes typ 2.
Ska man tänka på när man planerar maten inför veckan för att få i sig alla näringsämnen?
Att få med alla färger på tallriken dvs. en färgglad och attraktiv måltid. Ett tips är att alltid ha en färdig grönsallad i kylskåpet med grönsaker som kan stå under exp. en vecka, som vitkål och morötter. Har man en färdig tallrik i kylskåpet är det enkelt att lägga till exp. gurka, tomat.
Ska man helst äta före eller efter träningen?
Båda före och efter träningen!
Om man vill äta innan, hur lång tid innan och vad är bra att äta både före och efter träningen?
Beror på när du ska träna dvs. vilken tid på dygnet du ska träna men även vad ditt syfte är med din träning. När det gäller styrketräning räcker det med att du äter 1 h innan och konditionsträning 2 h innan. Ska du träna sent på kvällen är det bra att äta middag innan träningen och sen göra exp. en smoothie eller äta ett ägg när du kommer hem. Ska du träna på eftermiddagen kan du äta ett mellanmål innan och middag efter träningen.
Hur ofta ska man äta under en dag?
Var 3:e timma och lagom stora portioner.
Tips på bra mellanmål?
Bra mellanmål är keso, frukt, grovt bröd, nötter och ägg. Är ditt syfte med din träning att gå ner i vikt kan du exp. välja kalkon, keso att ha på din macka istället för exp. ost.
Tips på bra mat att äta?
Medelhavsinspirerad mat.
Kolhydrater: Bulgur, couscous, quinoa.
Protein: Kyckling, vegetariskt, kalkon, skaldjur, fisk och baljväxter (bönor, linser och ärtor)
Grönsaker: Din färdiga salladstallrik som du kan ha i kylskåpet med vitkål eller morötter sen lägga till gurka, tomat. Man kan ju även koka exp. broccoli som både är enkelt och gott.
Om du vill unna dig något gott, vad äter du då?
Det jag verkligen tycker om att unna mig är Lindts mörka choklad med chili, cashewnötter och Amarone vin.
Elin kommer att tips mer på License To Cook utifrån olika teman, så håll utkik!
Haha gud vad kul:) ni har verkligen gjort en super blogg och det känns mlkt roligt att få vara delaktig i den=)
Åå va kul att du tycker de=) Super kul att du vill vara med och mer blir de;)